Wikipedie:WikiProjekt České obce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Facebook Twitter Pinterest

Zkratka:
  • WP:ČO

WikiProjekt České obce je projekt na české Wikipedii, jehož cílem je zlepšovat články o českých obcích jak po stránce textové, tak po fotografické části. Mezi jeho účastníky patří nejen dobrovolní editoři, tzv. wikipedisté, kteří ve svém volném čase vytvářejí obsah této encyklopedie, ale také komunita lidí, kterým nejsou česká města, městyse a vesnice lhostejné. Tato stránka funguje jako rozcestník pro všechny případné zájemce o tuto tematiku.

Primárním cílem projektu je rozšiřovat články o českých obcích. Články by měly obsahovat alespoň základní informace, které budou podloženy kvalitními zdroji. Tyto informace již na internetu ve většině případů jsou, ale nikde je nenajdeme na jednom místě. Tento projekt by se v průběhu času o něco podobného chtěl pokusit. Budeme také na záložce poslední změny hlídat, co se v článcích děje a chránit články před vandalismy a vkládáním textů, které porušují autorská práva. Dále bychom chtěli získávat fotografie obcí obzvláště z částí naší země, kam noha českých wikifotografům ještě příliš nezavítala. Chtěli bychom tak činit prostřednictvím žádostí o uvolnění autorských práv na fotografie od obecních úřadů a získáváním nových či stávajících editorů přes naše komunikační kanály. Mezi naše sekundární cíle patří rozšiřovat povědomí o Wikipedii mezi českou veřejností a pokusit se získat nové editory.

Projekt vznikl vzhledem ke špatnému stavu článků o českých obcích, které většinou obsahují pouze infobox a několik vět a jsou často bez ilustračních fotografií. Články budeme systematicky doplňovat o základní informace a v nejméně nafotografovaných okresech (viz záložka Foto) budeme prosit obecní úřady či případné místní fotografy o uvolnění obrázků. Chtěli bychom rovněž spolupracovat s dalšími wikiprojekty, zejména s Fotografováním českých obcí a Chráněnými územími. Dále ke své propagaci využíváme sociální sítě a budoucí wikiportál České obce.

Související WikiProjekty[editovat | editovat zdroj]