Wikipedie:WikiProjekt Šablony/Infobox obydlené místo v Česku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Wikipedista:Ria/Pískoviště/EWikipedista:Ria/Pískoviště/E Název šablony je pouze prozatimní. Jedná se jakýsi prototyp vycházející z představené studie přestavěné dle připomínek z: Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Šablony#Infoboxy pro sídla a obce. Za uplynulý rok jsem se tak do šablony zanést většinu připomínek a požadavků. Na této stránce bych chtěl všechny šablonáře i místopisce požádat o další připomínky. Níže je shrnuto, co šablona již umí:

Ve své horní části šablona obsahuje vše důležité, co by se uživateli mělo zobrazit i při nižším rozlišení. Do jedné buňky tak byly umístěny i například symboly, které tak zabírají méně místa. (U těch je třeba ještě vyřešit technickou stránku věci a ozkoušet různé varianty (jeden, dva různé, či všechny tři symboly a správnost jejich zobrazení.) Doplněn byly vcelku užitečné odkazy na portál a kategorii, které mohou laikovi ulehčit orientaci a zvýšit navštěvovanost a užívanost portálů. Ze šablony pro stát přibyla možnost umístit případné motto města. Dle stejného infoboxu byla upravena i fotografie, která má kolem sebe nyní menší okraje. Nachází se ihned pod nejdůležitějšími údaji a opticky je tak odděluje od zbylých bloků s informacemi různých druhů. Nejhornější buňka se uzpůsobuje dle toho, zda se jedná o sídlo, či obec. Všechny parametry jsou pro takovéto užití volitelné. Uvedené informace jsou členěny do již zmíněných tematických bloků, zjednodušujících orientaci. (Ty by také pro menší rozměr mohly používat skrývající mechanismus NavBoxů.) Přibyl například možnost výpisku katastrálních území do počtu deset. Rovněž bylo vylepšeno řešení zobrazování starosta/starostka/předseda (voj. újezdu)/předsedkyně dle pohlaví a typu místa. Je také možnost zobrazení více druhů map. Poloha byla vylepšena umístěním sídla/obce do souřadnicového čtyřúhelníku, souřadnice byly přehledně umístěny do jedné buňky, všechny odkazují stávajícím systémem na internetové mapové servery. Celá šablona je ve dvou odstínech šedé, ne tedy přebarvičkovná. Obsahuje poměrně velké množství výběru zobrazovaných informací. Větší rozměry by se mohl vyeliminovat primárním skrytím bloků pod fotografií, vidět by tedy byly pouze nadpisy s odkazem pro zobrazení.

Infobox podporuje také ověřitelnost, takže pokud není uveden zdroj u počtu obyvatel a čísel popisných, kolonky se vůbec nezobrazí. Doporučeny by mohly být dva ofociální zdroje: Adresy v ČR dle MVČR a Statistiky počtu obyvatel dle MVČR. Dojde tak rovněž ke sjednocení užívaných zdrojů. Neozdrojovné případy by se mohly zapisovat do daných skrytých kategorií.

Infobox zatím neumí zdvojit své případné části pro účely využití v článcích, které pojednávájí např o městě a stejnojmenné místní části zároveň, např. Volary, kde jsou data v infoboxu uvedena ve vztahu k městu, hlavní místí část se ale jmenuje stejně. Respektive se jedná o město a k němu připojené vesnice. Buď by se tedy mohlopřipravit zdvojení daných kolonek, či by bylo uvedeno v infoboxu pouze k městu a informace o místní části by byly třeba ve výpisu těchto částí obce/města, tak jako je tomu u Volar.

Názvy parametrů by se také ještě měly upravit, některé by měly být intuitivnější a zadávání dat tak jednodušší.

Zdrojový kód jest zde: Wikipedista:Ria/Pískoviště/E.

Žádám tedy o další připomínky, případně některé doposud nevyřešené. Děkuji, --Ria 11. 12. 2010, 14:17 (UTC)


Komentáře, pro sjednocení přesunuto: Wikipedie:Žádost o komentář/Infoboxy pro sídla a obce.