Wikipedie:WikiProjekt Česko/Motivace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toto je prohlášení uživatele Zirlanda. Prosím, needitujte ho.

Vážení přátelé, dámy a pánové … to by asi k formálitám stačilo. Víme všichni, o čem tohle divadlo je.

Každý, kdo se už nějaký patek kouká na Poslední změny a lidi, kteří se omylem podívali na moji uživatelskou stránku asi vědí, že se zabývám geografií, politologií, vexilologií (to jsou ty vlajky), územním členěním států a statistickou faktografií. Doplňuju infoboxy, občas nějakou mapku udělám, vlaječku nakreslím. Jsou tady jiní, dovolte mi za všechny jmenovat Adam Haunera, kteří se neorientují na technické podrobnosti, např. infoboxy, ale dokáží napsat pěkný text článku o obci, části obce apod. I v současnosti funguje spolupráce, kdy jeden člověk napíše text a jiný k němu dá infobox. Tohle všechno může dělat dál a žádný projekt k tomu nepotřebujeme. Motivace k založení tohoto projektu přišla až dnes, a když to zkrátím, jde o to, že jsem prostě moc přemýšlel.

Funkcí tohoto projektu je systemizace práce. Přemýšlel jsem o řešení stavu, v jakém se v současnosti nachází články o českých obcích a městech – některé články jsou pěkné, jiné jsou na tom opravdu špatně. Některé články jsou opravené, většina jich čeká na opravu. Ale nikdo už dneska neví, které to jsou ty opravené. Pokusil jsem se vymyslet způsob, jak články třídit. Napadlo mě řešení (jedno z mnoha možných) a netvrdím, že je úplně to super jediný nejlepší na světě a kdo nesouhlasí je nepřítel národa. To jistě ne. Ale jsem první, kdo se tímto problémem začal reálně zabývat. Prvotní výsledek mých úvah naleznete na stránce Koncepce.

Chtěl bych říci, že účast na projektu je naprosto dobrovolná, nikoho do ničeho nenutím. Kdo chce pomoct, je vítán. Kdo pomoct nechce je zdvořile žádán, aby pozoroval z povzdálí. Konstruktivní připomínky jsou vhodné, hádky jsou nežádoucí. Myslím si, že společným cílem je tvorba kvalitní encyklopedie a tohoto cíle bychom se měli snažit dosáhnout.

Sepsal dne 24. ledna 2006