Wikipedie:WikiProjekt Fotografování/Foto okolí Prahy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Září 2013[editovat | editovat zdroj]

Foto okolí Prahy dosáhlo svého prvního cíle! Každá vesnice má aspoň jednu fotku. Hlavním fotografem za poslední období byl Sefjo. Přispěli i další (Aktron, Miaow Miaow i moje maličkost), ale Sefjo byl ten, kdo se postaral o to dosažení cíle. Díky! --Packa (diskuse) 26. 12. 2013, 23:11 (UTC)

Historie stavu fotografií z obcí okolo Prahy
Srpen 2007 Duben 2008
Alternativní verze
Červen 2008 Srpen 2008
Listopad 2008 Červenec 2009
Leden 2010 Září 2010
Září 2011 Červen 2012
Září 2013

Vysvětlivky[editovat | editovat zdroj]

Počet kvalitních fotografií obcí v okolí Prahy – podle kategorií v Commons a fotografií v hlavních článcích o těchto obcích v české Wikipedii

  • červená – žádná fotografie
  • žlutá – málo fotografií (1 fotografie u větších vesnic a městeček, 1-2 fotografie u měst; případně i více fotografií, ale jen jednoho objektu)
  • modrá – dostatek fotografií (1 fotografie u menších vesnic, 2-3 fotografie u větších vesnic a městeček, 3-4 fotografie u měst; případně i více fotografií, ale chybí některý hlavní objekt)
  • zelená – velké množství fotografií (v poměru k velikosti obce)

Kritéria[editovat | editovat zdroj]

Kritéria jsou stejná jako u akce Foto Praha: do počtu zjištěných fotek se berou pouze kvalitní fotografie – musí splnit aspoň tato kritéria (viz také Dobrá fotografie, i když tady máme kritéria nižší):

  • snímek je dost velký (výška nebo šířka aspoň 800px)
  • je dostatečně ostrý
  • je přiměřeně jasný a kontrastní
  • není příliš nakloněný (sbíhající se svislice jde tolerovat, i když je samozřejmě lepší, když je autor narovnal)
  • a hlavně – předmět snímku je na něm dobře vidět

Pokud není k dispozici dost jiných fotografií, je možné tolerovat ty vady, které by ještě šly digitálně opravit (hlavně jas a kontrast, případně menší náklon).

Za fotky z konkrétní obce se berou jen současné nadzemní fotky. Historické fotky se tady taky nepočítají.

Účel a cíl[editovat | editovat zdroj]

Packa se touto akcí snaží navázat na úspěšnou akci Foto Praha. Účel akce je zatím jen naznačen v historii.

Když Packa jezdí po pražských čtvrtích, aby udělala fotky pro Foto Praha, občas se dostane i za hranice Prahy. A zjišťuje, že i tam jsou pěkné vesnice a městečka, která nemohou za to, že před 30 nebo 40 lety komunističtí byrokrati při své touze po moci namalovali hranice Prahy zrovna tak, že jejich vesnice už v Praze neleží. Takže i tam Packa zmáčkne spoušť, protože i tyto vesnice si ke svému článku zaslouží jednu nebo víc fotek.

V okolí Prahy je dost zajímavých míst – třeba čekárna v Zálezlicích

Packa však nechce začínat nějakou akci typu Foto okolí Prahy (aspoň v dohledné době :). Myslí si však, že je třeba zaznamenat, jak to s fotografiemi z obcí okolo Prahy v současnosti vypadá. Proto připravila mapku s jejich aktuálním počtem fotek. Vzala jen ty vesnice a města, která leží v pásmu 10 km od hranic Prahy (berou se jen ty obce, které do tohoto pásma aspoň zasahují svými obydlenými částmi – tedy ne jen katastrálním územím).

Za nějakou delší dobu – třeba půl roku – by Packa tuto mapu aktualizovala a pak by se snad uvidělo, jestli by bylo vhodné dělat s mapkou něco dál.

P. S. Packa ví, že Aktron připravil podobnou mapku pro obce z okresu Praha-západ. S Aktronem se Packa dohodla, že příště by bylo lepší se spolu předem trochu domluvit (o svých plánech jsme vzájemně nevěděli, připravovali jsme tyto mapky nezávisle a na wiki jsme je dali ve stejný den). Protože však nikdo z nás nechystá k mapkám žádnou další akci, dohodli jsme se, že je zatím necháme tak, jak jsou. --Packa 22:28, 29. 9. 2007 (UTC)

Samozřejmě že wikiakce by byla problém, neboť u obcí v okolí Prahy enycklopedická významnost klesá prudce, zatímco náklady na dopravu a čas vzrůstají velice. Něco takového by tuším bylo nad možnosti našich wikipedistů. Z mých smělých plánů také moc nezbylo (mění se počasí a tak opravdu nelze ujít 20 km českým venkovem). Doporučil bych tedy nějaký start velkolepé akce na jaro 2008. Na podzim je to vskutku kontraproduktivní. Aktron (d|p) 21:44, 29. 9. 2007 (UTC)
Doporučoval bych kolo, v případě ucházejícího počasí se chystám o tomto víkendu směrem jihozápadním, tak dám vědět, jak to dopadlo :-) Jedudědek 10:59, 9. 10. 2007 (UTC)
Á, na kolo nemám náladu, a to už od června... radši si to dávám pěšky. --Aktron (d|p) 11:10, 9. 10. 2007 (UTC)
Packa se snažila naznačit, že u "obcí v okolí Prahy encyklopedická významnost" neklesá a proto si zaslouží své fotky. --Packa 22:28, 14. 10. 2007 (UTC)

Provedl jsem dvě aktualizace; první 1. dubna a druhou 31. května. Zatímco u první mapy bylo po téměř roční odluce vidět zlepšení plošné, za dva měsíce jara se ukázaly změny hlavně v určitých oblastech. Těmi jsou tedy hlavně sever mapované oblasti (tam jsem byl já, pomohl i Miaow Miaow) a jih, kam se vydal také ještě i ŠJů, kterému bych rád poděkoval za obrázky z okolí Davle, které jsou opravdu pěkné. --Aktron (d|p) 12:02, 31. 5. 2008 (UTC)

Prázdniny 2008[editovat | editovat zdroj]

I když od poslední Aktronovy aktualizace uběhly jen 2 měsíce, mapka se pěkně zazelenala! Je vidět, že léto přeje nejen dovoleným, ale i fotografům.

Packa by proto chtěla poděkovat všem, kteří se o to přičinili: za oblast Kladna až Kralup Aktron a Miaow Miaow, za povodí Berounky Jagro a ŠJů, za okolí Českého Brodu Petr Vilgus a petr1868. Packy Packy pak fotily hlavně na Jesenicku a okolo Brandýsa nad Labem (Starou Boleslav samozřejmě taky :) Díky ale i všem ostatním, kteří udělali aspoň jednu fotku – např. Chmee2 (byrokraty si musíme předcházet ;-) --Packa 3. 8. 2008, 13:36 (UTC)