Wikipedie:Studenti píší Wikipedii/Jak se zapojit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
English summary
Facebook

Výběr projektu

Pokud jste učitel na SŠ nebo VŠ a máte zájem se svými studenty psát Wikipedii, máme pro vás několik možností, jak to provést. Prohlédněte si nejdříve naší nabídku. Kromě samotného psaní Wikipedie můžete také fotit a přispívat na Wikimedia Commons nebo tvořit manuály a skripta na WikiKnihy. Ať už jste nováček či pokročilý wikipedista, program je otevřen pro každého.

Jste-li studentem, který by měl zájem inovovat vaši výuku pomocí projektů Wikimedia (Wikipedie, Wikimedia Commons, atd.), zkuste oslovit svého učitele, zda by o to měl zájem. Společně se pak můžete přihlásit do programu a my vám pomůžeme tuto „wikiinovaci" rozjet.

Máte vybráno do kterého projektu jít? Výborně!

Pokud jste našli projekt, který je vaší výuce a vašemu zaměření blízky, můžeme se pustit do práce. Ze všeho nejdřív nám napište email na studenti@wikimedia.cz s vaší představou, nebo se zaregistrujte pomocí formuláře zde a my se vám ozveme. Můžeme se pak dohodnout na vstupní přednášce nebo vás necháme samostatně pracovat, záleží na vaší pokročilosti a preferencích.

Nyní můžeme přejít rovnou k věci:

  • Před začátkem semestru
  1. Založte si kurz na Nástěnce podle návodu zde na Wikiknihách nebo zde na Wikipedii. Nástěnka je speciální rozhraní, které vám pomůže spravovat práci vašich studentů.
  2. Zadejte studentům témata (případně je nechte, aby si sami vybrali) a zohledněte to na Nástěnce.
  3. Pokud si budou studenti zřizovat wikipedistické účty hromadně na hodině z jedné IP adresy, je potřeba předem zvednout tzv. „six account limit“ (pokud se vás to týká, napište aspoň týden předem na studenti@wikimedia.cz).
  • Během výuky
  1. Pozvěte studenty pomocí odkazu na Nástěnku kurzu.
  2. Zapište si jejich vybrané heslo k přezdívce studenta a zadejte jim práci.
  3. Kontrolujte na Pískovišti (neveřejném prostředí Wikipedie), jak jim práce jde.
  4. Po kontrole článku jim asistujte při převodu článku do jmenného prostoru.
  5. Pokud tvoříte články najednou v učebně, vyfoťte se a nahrajte forku na Commons. Budeme jen rádi!
  • Po skončení kurzu
  1. Zapište studentům zápočet.
  2. Dejte nám vědět, jak se vám dařilo.

S čím vám rádi pomůžeme?

  • Navrhneme vhodná encyklopedická hesla ke zpracování pro váš předmět.
  • Pokud jste v projektu nováčkem, pokusíme se vám zajistit úvodní přednášku pro vaše studenty, kde jim ukážeme základy editování Wikipedie.
  • Ještě raději se s vámi i s vašimi studenty potkáme v různých městěch po celé ČR osobně na Wikiklubu, kde vám zkušení wikipedisté pomohou, s čím bude třeba. Jde o setkání formou pracovní dílny, kde společně editujeme a kde studenti mohou na článku průběžně pracovat pod dohledem komunity. Podrobnější informace o Wikiklubech naleznete zde.
  • Kdykoli se na nás můžete obrátit s prosbou o pomoc na studenti@wikimedia.cz

Může se vám hodit