Wikipedie:Fotíme Česko/Proplacení cesty

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O projektu Videonávody Proplacení cesty Historie FČ a FAQ Soutěže
Proplacení cesty

Pokud si přejete proplatit náklady, které vám vznikly během cesty za focením, pošlete nám žádost do nástroje Tracker.

K proplacení cesty je třeba doložit konkrétní jízdenku nebo změřit ujetou vzdálenost. Kromě toho je potřeba splnit několik podmínek.

Podmínky pro proplacení nákladů ----------Klikněte na rozbalit------->>>

Principy

Pro 100% proplacení vašich nákladů byste měli dodržet následující principy:

3/100, aneb kolik toho nafotit?
Na každých 100 korun, které požadujete proplatit, byste měli nafotit alespoň 3 objekty (ulice, dům, strom atd.). Jednu fotku každého objektu nahrajete k odpovídající Wikidata položce, která dosud fotku neměla. Co znamená nafotit? Každý druh objektu vyžaduje jiný počet fotek, které nahrajete na úložiště Wikimedia Commons: pamětní desku stačí vyfotit jednou, významnou budovu nebo strom je dobré nafotit z více stran, popř. zachytit detaily.
  • Příklad auto vs. vlak: Vyrazíte z města A fotit do města B vzdáleného 51 km. Zpáteční jízdenka vlakem vás přijde na 130 Kč. Za 130 Kč byste měli nafotit 4 objekty (což znamená 4 nově ilustrované Wikidata položky a 4 až cca 16 uploadovaných fotek na Commons podle toho, jaký druh objektů jste fotili. Pokud byste tuto cestu o jeli autem s náklady 510 Kč (2 × 51 km × 5/km), museli byste nafotit 15 Wikidata položek (5,1 požadovaných stokorun × 3 WD položky).
Hospodárnost
Při cestách na místa dobře dostupná veřejnou dopravou (typicky města) dávejte prosím přednost veřejné dopravě – do těchto míst vám auto v plné výši (5 Kč / 1 km) proplatíme jen v odůvodněných případech (přeprava materiálu, který se špatně vozí vlakem/busem, přeprava většího počtu osob, kdy auto vychází stejně draze nebo levněji, potřeba auta pro dopravu v místě atd.). Pokud o tyto důvody nejde a fotograf i přesto použije auto, proplácíme 110 % ceny jízdenky. Auto vám v plné výši proplatíme tam, kam se nedá rozumně dostat jiným prostředkem.
Není efektivní hradit náklady na cestu přes celou republiku (fotky z druhého koutu republiky totiž může nafotit spíše někdo, kdo tam žije, za daleko nižší náklady). Soustřeďte se proto v první řadě na své okolí či na jedinečnost pořízeného obsahu v poměru k nákladům.
Účelnost
Cílem cesty by primárně mělo být focení, nikoli zaplatit si např. cestu domů nebo na koncert.
  • Příklad: pokud pojedete z Plzně do Prahy za babičkou (92 km po D5) a během cesty si uděláte odbočku na focení v Dobříši (prodloužená trasa Plzeň – Dobříš – Praha = 116 km), započítat si můžete jen oněch 24 kilometrů, o které vám cestu prodloužilo focení.
  • Příklad 2: Pokud jedete na koncert z Hradce do Brna a v Brně nafotíte přesně tolik fotek (navíc nekvalitních), aby vám proplatily jízdenky, sice jste formálně splnili podmínky projektu, ale tato praxe se nám moc nezamlouvá. Na fotkách je totiž znát, jestli jste jeli fotit kvůli nim, nebo jestli jsou focené stylem aby se neřeklo a jejich smyslem je proplatit vám jízdenku (bohužel se to občas děje). Pokud ovšem z takovéto cesty přivezete dostatečný počet kvalitních fotek, je to v pořádku.
Kvalita
Vaše fotky by měly být kvalitní – ostré, expozičně i kompozičně vyvážené, focené za dobrého světla (pokud nefotíte ohňostroj) a v dobrém rozlišení (alespoň 3 megapixely, tzn. např. 3412 × 1920 px). Pamatujte, že pro Wikimedii jsou hodnotnější 4 kvalitní fotky než 40 nekvalitních. Více o kvalitě fotografií se dočtete v tomto nebo tomto článku. Podívejte se na příklady dobrých a špatných fotek. Prohlédnout si můžete i kvalitní fotky a nejlepší fotky, které už na Commons jsou, a také kritéria jejich hodnocení.
Časové podmínky
Tiket musí být správně vyplněn a odeslán k proplacení nejpozději 3 měsíce po jeho vytvoření. Zároveň fotky v něm obsažené nesmí být straší než 3 měsíce od jejich pořízení
  • Příklad: v květnu nelze žádat o proplacení fotografií pořízených v lednu.
Z účetních důvodů proplácíme náklady na cestu pouze v roce, kdy byly fotografie pořízené.
  • Příklad 2: V lednu 2024 nelze žádat o proplacení fotografií pořízených v prosinci 2023.
Všechny neproplacené tikety vytvořené v daném kalendářním roce musí být odeslány k proplacení nejpozději k 15. 12. téhož roku.
Pokud se vám tyto lhůty nepodaří splnit, napište na richard.sekerak@wikimedia.cz a pokud to bude možné, pokusíme se najít jiné řešení.

V případě, že náklady na plánovanou fotocestu přesáhnou limit daný nafoceným počtem položek, může schvalovatel po přihlédnutí k okolnostem tiket schválit v celé požadované výši. Typicky se jedná například o dokumentaci událostí (např. povodně, spontánní demonstrace). U méně akutních případů se doporučuje předchozí domluva se schvalovatelem.



Jestli splňujete podmínky, stačí zažádat o proplacení v Trackeru. Návod na vyplnění tiketu v Trackeru krok za krokem naleznete níže v rozbalovacím menu.

Jak vyplnit tiket na Trackeru ----------Klikněte na rozbalit------->>>

Zpráva o vaší fotocestě (pro ty, kteří chtějí proplatit náklady fotocesty)


Pokud si přejete proplatit náklady, které vám vznikly během cesty za focením, budete nám o ní muset podat zprávu. Zprávou je míněn tzv. tiket v systému zvaném Tracker.

Po návratu z cesty založte koncept tiketu. Čím dříve koncept založíte, tím lépe. Protože tikety jsou veřejné, nestane se pak, že další fotograf pojede fotit to samé. Celý tiket budete moci dokončit až ve chvíli, kdy nahrajete vaše fotky na Wikimedia Commons. A to chvilku zabere.


Koncept zprávy

obr. 1 - zakládání konceptu zprávy
1. Přihlaste se do Trackeru (pokud jste tu poprvé, zaregistrujte se a pod tlačítkem Změnit údaje vyplňte svůj mail a číslo vašeho bankovního účtu (na který vám zašleme peníze).
2. Na úvodní stránce Trackeru klikněte na Vytvořit nový tiket (obr. 1).
  • V okně Vytvořit tiket místo automaticky zobrazeného data vyplňte skutečné datum vaší cesty.
  • Do Název vložte stručný název cesty (např. Kouřim – rybníky a památky nebo Suchdolské pískovny).
obr. 2 - čestné prohlášení při cestě autem
  • V poli Téma vyberte 2. Programy pro komunitu 24.
  • V poli Podtéma vyberte 2.1.1. Programy pro fotografy | Fotíme Česko/Foto českých obcí 24.
  • Pokud pojedete autem, zaškrtněte políčko Čestné prohlášení (tzn., že čestně prohlašujete, že při dovyplňování tiketu uvedete reálný počet ujetých km) (obr. 2).
  • Nejste si jisti, jestli vaše fotocesta splňuje všechny principy, aby byla proplacena? Vyplňte váš záměr, kde slovně popíšete odhadované náklady a nechte si tiket předschválit: dole klikněte na Uložit a na stránce, která se následně zobrazí, klikněte na podáno k předschválení (i když tiket k předschválení teprve podáváte – je to trochu matoucí).
obr. 3 - uložený koncept zprávy
3. Zcela dole klikněte na Uložit. Tiket se uloží do stavu koncept, ke kterému se můžete kdykoli vrátit a upravit ho (obr. 3). Tiket najdete v Seznamu tiketů podle tématu, data nebo čísla.


Dovyplnění zprávy

Až budete mít propojené fotky s Wikidaty, tiket můžete dokončit (čím dříve fotky nahrajete a propojíte, tím lépe. Pokud to totiž uděláte až třeba až po 4 měsících, někdo vás může předběhnout). Následujte tento postup:

4. Přihlaste se do Trackeru.
5. Propojte Tracker se svým Wikimedia účtem (na horní liště klikněte na Nastavení; zde téměř na konci stránky klikněte na Připojit Wikimedia účet a poté na Allow.)
6. Vraťte se ke konceptu zprávy o vaší cestě (najdete ho ve vašem profilu – po kliknutí na vaše jméno v horním menu Trackeru –, případně mezi dalšími tikety zde).
  • Můžete upřesnit Datum, Název a Popis cesty, pokud se od té původně plánované liší. Do pole Popis patří jakékoliv další informace pro schvalovatele tiketu.
  • V části Reálné výdaje zapište všechny vaše výdaje spojené s cestou – každý doklad na zvláštní řádek (obr. 5).
obr. 5 - uveďte všechny výdaje, které vám při fotocestě vznikly
Například: „Popis: Vlak Praha - České Budějovice, Částka: 306 Kč“
Při cestě autem se údaje vyplňují jen s několika malými rozdíly: do pole popis uveďte stručnou trasu jízdy (klidně jako odkaz na trasu zaznamenanou na Mapy.cz) a celkový počet ujetých kilometrů. Počet ujetých kilometrů vynásobte částkou 5 Kč a výsledek doplňte do pole Částka.
  • Tiket uložte.
  • Nyní v tiketu uvedete fotografie z vaší fotocesty.
  • Na hlavní straně tiketu klikněte na Upravit média, kde se vám po několika sekundách zobrazí vaše soubory, které jste uploadovali na Wikimedia Commons – jsou seřazené od nejnovějších. (Pokud do pole Category to filter by napíšete jméno určité kategorie, Tracker zobrazí jen vaše fotky nacházející se právě v této kategorii.)
  • Zaškrtněte fotky, které patří k tomuto tiketu a dole klikněte na Potvrdit výběr médií. Systém vás vrátí na hlavní stránku tiketu. Poté, co jste klikli na Potvrdit výběr médií, Tracker k vybraným fotkám automaticky přidá šablonu Fotíme Česko a kategorii Fotíme Česko* na Wikimedia Commons. Nemusíte ji tedy přidávat ručně při uploadování fotek. Vybrané fotky můžete z tiketu (nikoli z Commons) odstranit opět na stránce Upravit média dole, pod nadpisem Remove existing media. Opět je vyberte a klikněte na Delete selected photos. Tato akce zároveň odstraní automaticky přidanou šablonu z fotek na Wikimedia Commons.
  • Uploadované fotky můžete zkontrolovat kliknutím na Ukázat média. Zde se vám pro každou vybranou fotku zobrazí: název fotky, rozlišení, kategorie, ve kterých se nachází a odkazy na místa, kde je použitá. Pod tabulkou můžete vidět celkový Počet souborů, Počet použití souborů a Počet Wikidata položek (můžete využít např. pro kontrolu splnění pravidla 3/100 v programu Fotíme Česko). Pokud jste provedli nějaké úpravy v popisu fotek na Wikimedia Commons, klikněte na vynutit aktualizaci, čímž se aktualizují níže zobrazené informace.
  • Pokud je podle vás vše kompletní (obr. 6), v úvodním okně tiketu pod nadpisem Potvrdit klikněte na podáno ke schválení (i když tiket ke schválení teprve podáváte).
    obr. 6 - vyplněný tiket a před odesláním
  • V dalším okně můžete přidat poslední libovolný komentář a kliknete na Odeslat. Schvalovatelé se tím dovědí, že tiket je za vás vyplněn a vaši cestu mohou vyhodnotit. Pokud je vše v pořádku (splnili jste Podmínky pro proplacení – viz výše – a drželi jste se pokynů v tomto Průvodci), ohodnotí tiket 100 % a pokladník vám může proplatit náklady v plné výši. V případě nesplnění podmínek může být tiket ohodnocen nižším procentem, nebo vás schvalovatel požádá o nápravu, pokud je to možné (např. zařazení fotek do kategorií).
  • Tiket můžete editovat do doby, než bude schválen schvalovatelem.
7. Posledním krokem je předat nám účtenky (jízdenky apod.) kvůli účetnictví. To můžete udělat kdykoli (před i po schválení tiketu schvalovatelem). Ryze elektronické účtenky šetří práci – stačí je jen nahrát do Trackeru. Papírové účtenky nám musíte navíc doručit i fyzicky (poštou, nebo osobně).
  • Klikněte na Upravit doklady (obr. 7)
    obr. 7 - nahrajte všechny účtenky
    a nahrajte elektronické účtenky a/nebo digitální kopie těch papírových (scan, fotka).
  • Papírové účtenky odešlete na adresu Wikimedia Česká republika, Slovenská 1705/21, 120 00 Praha, nebo se dohodněte na osobním předání s administrátorkou Janou Landsingerovou (marketa.nadenikova@wikimedia.cz).
  • Až nám doklady fyzicky odešlete (předáte), v úvodním okně tiketu pod nadpisem Potvrdit klikněte na účtenky poslány.
8. Nakonec vám pokladník (klara.joklova@wikimedia.cz) pošle peníze.


Urgence

Pokud máte dojem, že se s vyhodnocením vaší cesty nic neděje, podívejte se nejdříve na detail vašeho tiketu, především do pole Poznámky garanta. Může tam být nějaká připomínka, kterou byste měli vyřešit.

Pokud zde nic není, zkontrolujte položku Stav. Pokud je zde uvedeno:

  • koncept – pak jste zřejmě zapomněli podat tiket ke schválení
  • čeká na schválení – obraťte se na schvalovatele nebo garanta Fotíme Česko Richarda Sekeráka (richard.sekerak@wikimedia.cz)
  • čeká na odeslání účtenek – pošlete své jízdenky
  • čeká na přijetí účtenek – obraťte se na administrátora, pokud od odeslání jízdenek uběhla delší doba
  • archivováno, neplaceno – tiket je v pořádku, čeká se na proplacení výdajů. Pokud se vám zdá, že to trvá moc dlouho, napište pokladníkovi (klara.joklova@wikimedia.cz)
  • uzavřeno – tiket uzavřen bez proplacení, zřejmě pro vaši dlouhodobou neaktivitu. Obraťte se na schvalovatele, který tiket uzavřel, nebo napište komentář do tiketu.