Wikipedie:Článek týdne/2023/17

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Konference v Cun-i
obrázek
Soubor:遵义会址05231.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
na šířku
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Místo konání konference v Cun-i, stav roku 2019
anotace

Konference v Cun-i bylo rozšířené zasedání politbyra Komunistické strany Číny ve dnech 15.17. ledna 1935 během tzv. Dlouhého pochodu 1. frontu Rudé armády. Jednání se účastnili členové a kandidáti politbyra a vojevůdci stojící v čele frontu. Diskutovalo se o příčinách porážky čínské Rudé armády vojsky Kuomintangupáté obkličovací kampani a zániku centrální sovětské oblastiŤiang-si a Fu-ťienu a o dosavadním průběhu a budoucích cílech Dlouhého pochodu. Většina účastníků se shodla, že příčinou neúspěchů byla především chybná strategie vojenského vedení – trojice Čchin Pang-sien, Čou En-laj a Otto Braun. V čele kritiků vedení stáli Čang Wen-tchien, Mao Ce-tung a Wang Ťia-siang.

Konference závěrem rozhodla, že Čang sestaví rezoluci o příčinách ztráty sovětu, Mao bude přibrán do sekretariátu politbyra, tj. bude členem nejužšího vedení strany, a vedení vojenských operací vložila do rukou Čou En-laje. Později, začátkem února, Čang Wen-tchien nahradil Čchin Pang-siena v čele strany a v únoru–březnu 1935 bylo opakovaně reorganizováno vojenské velení, které od poloviny března pracovalo ve složení Čou En-laj, Mao Ce-tung, Wang Ťia-siang. V 1. polovině 40. let, při vytváření nové koncepce dějin strany, byly s konferencí spojeny všechny změny ve vedení od prosince 1934 do března 1935 a byla prohlášena za klíčové jednání politbyra, které přineslo radikální obrat v politice strany, když zavrhlo chybnou „třetí levou úchylku“, vrátilo stranu ke správné (maoistické) cestě a vybralo nové vedení strany v čele s Mao Ce-tungem. Veřejně byla konference oslavována od počátku 50. let.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)
Vím že anotoce je příliš dlouhá, ale nevím jak jí zkrátit (ESO)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: Nsrotvt (diskuse) 7. 11. 2022, 15:36 (CET)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +0Komentář Rozhodně zkrátit (2× přesahuje doporučený rozsah). Určitě není vhodné dávat do úvodu všechny možné varianty zápisu (a navíc je to zbytečné).
    — Draceane diskusepříspěvky 9. 11. 2022, 17:18 (CET)[odpovědět]
  2. +1Ano Anotace zkrácena, snad už použitelné. --Bazi (diskuse) 3. 4. 2023, 15:33 (CEST)[odpovědět]