Teleskopická munice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
40 mm teleskopická munice (CTA International)

Teleskopická munice je munice do palných zbraní která má střelu v sestavě náboje umístěnou tak, že je zcela, nebo téměř zcela, obklopena výmetnou náplní.[1][2][3][4][5]

Varianty a kombinace s jinými technologiemi[editovat | editovat zdroj]

Samotný princip teleskopické munice mění jen pozicí střely v náboji. Praktická realizace nového střeliva kombinuje princip teleskopické munice s dalšími moderními trendy, jako je například beznábojnicové střelivo, případně plastové nábojnice.[1] Kombinací nových technologií je dosahováno významné úspory hmotnosti, ale i objemu střeliva. Teleskopická munice jako taková je navíc kratší než klasická munice a kromě toho i méně zranitelná při manipulaci a nabíjení do zbraně.

Zbraně[editovat | editovat zdroj]

Nově vyvíjená teleskopická munice potřebuje i nové zbraně. Její použití je jak u ručních palných zbraní, tak kulometů a lehčího dělostřelectva.[6] Jedním z důsledků použití principu teleskopického střeliva je změna polohy střely vůči vodící části vývrtu hlavně. Například u klasického puškového střeliva se projektil náboje v komoře nachází přímo na okraji drážek vodící části vývrtu hlavně. Na rozdíl od toho projektil u teleskopického střeliva není před výstřelem na počátku vodící části vývrtu hlavně, podobně jako je to například u revolverů a v důsledku toho se zařezává do drážek s vyšší počáteční rychlostí. Nově je teleskopické střelivo používáno například u autonomní dělová věže RAPIDFire, která může sestřelovat skupiny dronů.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b PRISOVSKY, Z.A. Nový americký kulomet má vojákům ušetřit kilogramy. I na nábojích [online]. 2014. Dostupné online. 
  2. GROHMANN, Jan. Extrémně lehký kulomet: Revoluce nebo fantazie? [online]. 2012. Dostupné online. 
  3. GROHMANN, Jan. Revoluce? Karabina pro teleskopickou 6,5mm munici [online]. 2016. Dostupné online. 
  4. FORTIER, David. Telescoped Ammunition Might Be The Future Of Cartridges [online]. 2018. Dostupné online. 
  5. GROHMANN, Jan. Revoluční 40mm kanón CTAS dokáže střílet teleskopickou municí [online]. 2013. Dostupné online. 
  6. GROHMANN, Jan. Konec karabin M4 a kulometů M249: Americká armáda přechází k ráži 6,8 mm [online]. 2018. Dostupné online. 
  7. OSEL.CZ. www.osel.cz [online]. [cit. 2022-10-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]