Portál:Film/Článek/2013/4.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Záhada Blair Witch je americký kultovní filmový horor z roku 1999. Vyprávění je prezentováno jako dokument vytvořený z amatérských záběrů natočených v reálném čase. Film sleduje příběh tří mladých studentů-filmařů (Heather Donahue, Joshua Leonard a Michael C. Williams), kteří se vydají do lesů u Burkittsvillu v Marylandu, aby natočili dokument o lokální legendě známé jako Blair Witch (čarodějnice Blair), při čemž se ztratí. Diváci se dozvědí, že studenti nebyli nikdy nalezeni, ale jejich filmové příslušenství bylo objeveno o rok později. Jejich filmový materiál má být to, co divák sleduje.

Film byl pozitivně přijat kritikou i diváky a vydělal více než 248 milionů dolarů, což z něj udělalo třetí nejúspěšnější nezávislý film všech dob (po Paranormal Activity a Šíleném Maxovi). Film byl oceněn Global Film Critics Award za nejlepší scénář. Zároveň byl ale nominován na Zlatou malinu na nejhorší film roku 1999. V roce 2006 ho Chicago Film Critics Association zařadila na seznam 100 nejděsivějších snímků. V roce 2008 byla Záhada Blair Witch týdeníkem Entertainment Weekly jmenována 99. nejlepším filmem let 1983-2008.

O rok později se film dočkal pokračování pod názvem Záhada Blair Witch 2. Další pokračování mělo následovat o rok později, ale to se nevyplnilo. V září 2009 režiséři filmu Daniel Myrick a Eduardo Sánchez prohlásili, že na dalším pokračování pracují. Od té doby se však neobjevily žádné nové informace.