Mobilní platba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Mobilní platební systém)
Mobilní platba provedená skenováním čárového kódu na platební mobilní aplikaci na smartphonu

Mobilní platba je taková platba, při které je použit mobilní telefon, který s pomocí různých technologií zaúčtuje částku transakce na vrub telekomunikačního či jiného účtu zákazníka (např. běžného účtu, platební karty, virtuální karty apod.). Musí se ale jednat o platbu přes mobilní telefon, GSM POS platební terminály a jiné mobilní zařízení sem nespadají. Jsou použity různé technologie, např. SIM Toolkit a SMS, hlas, datový provoz, Bluetooth, NFC apod.

Namísto hotovostní platby, šeku nebo kreditní karty tak může zákazník platit pomocí mobilního telefonu za širokou škálu služeb a zboží jako např. hudbu, video, vyzváněcí tóny, používání online her, tapety do mobilního telefonu, dopravné (autobus, metro, vlak), parkovné, knihy, časopisy, vstupné a další produkty či služby.

Existují čtyři základní modely mobilního platebnictví:

Mobilní platebnictví bylo dobře přijato v mnoha zemích Evropy a Asie.[1] Do roku 2013 se počítalo, že všechny varianty mobilního platebnictví dosáhnou celosvětově zisku kolem 600 milionů dolarů,[2] zatímco na trhu mobilních plateb za zboží a služby zahrnující bezkontaktní transakce NFC a platební převody, se počítalo celosvětově do roku 2013 se ziskem kolem 300 milionu dolarů.[3] Některá platební řešení se také používají v rozvojových zemích k účelům mikroplateb.[4]

K platbě mobilním telefonem s připojením na internet lze použít i QR kódu. Tento způsob transakce ale může být nebezpečný, pokud uživatel naskenuje falešný QR kód.[5]

Mobilní platební systémy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Japanese Drive Mobile Payment Market
  2. Juniper Research Forecasts Total Mobile Payments to Grow Nearly Ten Fold by 2013 [1] Archivováno 1. 1. 2010 na Wayback Machine.
  3. Mobile Payment Transaction Values for Digital and Physical Goods to Exceed $300bn Globally Within 5 Years, According to Juniper Research [2] Archivováno 12. 3. 2010 na Wayback Machine.
  4. Micro-payment systems and their application to mobile networks, InfoDev report, Jan 2006 accessed at [3] Archivováno 26. 9. 2007 na Wayback Machine.
  5. QR codes: Is it safe to scan?. techxplore.com [online]. [cit. 2023-07-27]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]