Diskuse s wikipedistou:Mykhal/Archiv 1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Mykhal v tématu „Robot

Vítám Vás v české Wikipedii, z vašich příspěvků vidím, že jste „ostřílený vlk“, takže je uvítací šablona zbytečná. Hodně zdaru a ať se vám tu pracuje minimálně stejně dobře jako na anglické verzi přeje--Horst 20:44, 20. 9. 2007 (UTC)

Ó, to jsem vůbec nečekal, tak tedy Ď za milé přivítání .. Mykhal 20:54, 20. 9. 2007 (UTC)

Python a jeho reference...

Ahoj Mykhale! (Michale?) Především díky za kus práce na české stránce věnované jazyku Python. Doufám, že nejsem patologický detailista... Přesto mi připadá důležité upozornit na to, že pythonovské reference jsou všechny stejné. Nezáleží to na tom, zda je odkazovaný objekt mutable či immutable. Z vlastní zkušenosti vím, že tohle je důležité, protože to usnadní pochopení principů Pythonu těm, kteří pracovali v jiných jazycích. Měj se fajn a tohle příležitostně smaž ;) (Jsem špatný wikipedista, nepřečetl jsem si návod a neznám jinou formu komunikace s ostatními wikipedisty.)

--Pepr 07:01, 1. 10. 2007 (UTC)

Ahoj Michale. Zahrabal jsem v paměti svojí a internetové a našel jsem svou starší transkripci (do českého jazyka) googlovských videí -- viz http://www.py.cz/GuidoNewYork2222006. Jsou tam původní odkazy a to video funguje i dnes. Přednáší to sám GvR, takže je to z první ruky. První nápad vznikl v prosinci 1989 a první verze zveřejněná pod MIT licencí byla vypuštěna v únoru 1992. Asi by se to mohlo opravit ;)

Co se týká immutable... Měl jsem s tím ze začátku problémy, protože například na neměnitelnost řetězců jsem do té doby v jiném jazyce nenarazil. Ono to ale má své důvody a pokud vím, podobnou vlastnost mají i řetězce například v Javě. Řekl bych, že totálním zelenáčům to nemusí dělat tak velké problémy, protože nemají zábrany a předpojatost. Stačí jim říct, že zpřístupňované hodnoty čísel a řetězců jsou vlastně zpřístupňované konstanty. A konstanty se přece měnit nemůžou. Ale mohou vznikat nově vytvořené konstanty. To je podstata celé té mutable/immutable magie. Vlastně na tom nic magického není. Jen je to nezvyklé.

Mutable/immutable nezvyklost se zvýrazňuje tím, že reference na objekt nenese informace o typu a že přiřazování proměnné je jen přiřazováním hodnoty reference.

--Pepr 21:39, 1. 10. 2007 (UTC)

Bharat

To přesměrování v pořádku není. Uděláte-li z toho rozcestník po vzoru en.wiki, tak to bude skvělé. Děkuji za pochopení. --Jan KovářBK (diskuse) 6. 1. 2017, 20:06 (CET)

Ale ne

http://176.62.224.35/ jediný klik--Horst (diskuse) 12. 10. 2017, 09:57 (CEST)

Horst: Aha. Výborně. Jak prosté. Ale vypadá to spíše na záložní web. http://sspcb.cz/ má IP adresu o fous jinde. A přeci to, že tam běží školní web ještě úplně neznamená, že jde o "Školní IP". —Mykhal (diskuse) 12. 10. 2017, 10:15 (CEST)
v šabloně se píše, "má registrovanou" a to je fakt, kdo nebo kdy ji užívá je myslím úplně jedno /známý případ školník atd/. Pro patrolu je ale lepší na první pohled vědět--Horst (diskuse) 12. 10. 2017, 10:18 (CEST)
Viz jak píše kolega Horst. :) --Markéta M. (diskuse) 12. 10. 2017, 13:01 (CEST)

Řazení v průzkumech ve volbách

Zdravím. Jen chci vyjasnit, že v tabulce aktuálních průzkumů ve volbách řadím strany podle třech posledních výsledků. Nemá to nic společného s úvodní tabulkou v předu, kde jsou podle čísla a počtu krajů a kandidátů.--Fafrin (diskuse) 13. 10. 2017, 19:26 (CEST)

@Fafrin: Omlouvám se za překouknutí, už jsem se dopátral, že pořadí první tabulky měnil kolega jiný. —Mykhal (diskuse) 15. 10. 2017, 11:11 (CEST)

Propyl

Stránka neodpovídá kritériím pro rychle smazání, prosím, využijte možnost diskuse o smazání, procesu odloženého smazání či stránku přímo upravte. Děkuji. OJJ, Diskuse 30. 10. 2017, 08:25 (CET)

@OJJ: Je možné využít pouze revize smazání či diskuse s uzavíratelem (ping Jvs), vzhledem k tomu, že DoS již proběhla a před dalšími procesy (RS, OS) má přednost. --Martin Urbanec (diskuse) 7. 11. 2017, 19:27 (CET)

Dobrý den, pane kolego. Vámi navržené rychlé smazání stránky Propylová skupina jsem zamítl, a to z důvodu, který výše naznačuje kolega. Není možné využívat procesu rychlého smazání, které vytváří rozhodnutí nejnižší síly, jestliže již proběhla diskuse o smazání, která „přebíjí“ jakékoliv další rozhodnutí o smazání. V případě, že nesouhlasíte s uzavřením této diskuse, je nutné napřed tento nesouhlas probrat s uzavíratelem (kterým je kolega Jvs) a případně, pokud považujete způsob uzavření diskuse za nesprávný a Jvs to odmítá uznat, je možné použít procesu revize smazání. Ještě bych Vás v návaznosti na Vámi odkazovanou diskusi Diskuse k Wikipedii:Diskuse o smazání/Propyl chtěl upozornit, že téměř jakékoliv procesy na Wikipedii nejsou hlasováním, ale argumentační diskusí. Do hry proto nevstupují počty, ale síla argumentů. To říkám jen pro úplnost, jelikož v tomto případě je evidentní, že zatímco kolega Rosičák nepředložil žádné argumenty, Vy a kolega Hugo jste měli názor podpořený nějakými argumenty. --Martin Urbanec (diskuse) 7. 11. 2017, 19:27 (CET)

@Jvs: Ahoj, můžeš se, prosím, k oné diskusi jako uzavíratel vyjádřit? V tomto případě se zatím domnívám, že diskuse nebyla vyhodnocena správně, jelikož došlo k rozhodnutí bez jakékoliv zjevné podpory argumentů. Díky předem, --Martin Urbanec (diskuse) 7. 11. 2017, 19:27 (CET)

Jsa zmíněn, vyjádřím se taky. Správce to uzavřel dobře. Mým nevyřčeným argumentem budiž, že článek měl jen špatný název. Po bližším zkoumání na to přijde každý. Ovšem rozcestník na tom názvu myslím vzniknout neměl. Mělo vzniknout přesměrování na konkrétní sloučeninu, jejíž triviální název Propyl označuje.--Rosičák (diskuse) 7. 11. 2017, 19:38 (CET)
Rozcestník by byl určitě lepší. Propyl, isopropyl a cyklopropyl si jsou podobné pouze jazykově. Chemicky se jedná o dost odlišné pojmy, takto může vzniknout opačný dojem. --Hugo (diskuse) 7. 11. 2017, 19:47 (CET)
Zdravím. Vtip je v tom, že "propyl", resp "propan" je "triviální" jen v tom smyslu, že není utvořen z názvu číslovky, narozdíl od třeba hexanu nebo heptanu. Jinak je tedy současně plně systematický jako třeba "methan" či "ethan", a také jednoznačný, isopropyl není tedy propyl, a cyklopropyl už vůbec ne, jak bylo ostatně zmíněno v diskusi k návrhu. —Mykhal (diskuse) 7. 11. 2017, 19:48 (CET)

Jan Macháček

Dobrý den, takže já jsem podle Vás horlivý editor? Tak ano, téma jsem zpracovával poněkud ve chvatu a chyby jsem udělal. Ale horlivostí bych to rozhodně nenazýval, tak si prosím Vás takovéto výrazy pro příště odpusťte. Snažil jsem se o systematický a vyvážený přístup a nějaký čas jsem tomu věnoval, ale nemám ho neomezeně, fakt bych to nenazýval horlivostí. Vy jste tam teď třeba upravil na MacDonagh-Pajerovou údajně označil velmi vulgárním výrazem (zdůraznil jsem slovo údajně) a tím jste podle mě celou tu sekci úplně zazdil a já to také nenazývám třeba horlivostí. --Pavel Krupička (diskuse) 22. 11. 2017, 19:56 (CET)

@Pavel Krupička: Nenechte nevinné neadresné shrnutí editace cloumat svým majestátem. Pojem údajný je myslím na místě, protože každý tvrdí/slyšel něco trochu jiného, protože inkriminovaný výrok byl pronešen "pod vousy"/"do kabátu". —Mykhal (diskuse) 22. 11. 2017, 20:22 (CET)
Podívejte, já oceňuji Váš smysl pro humor, nicméně za 1) toto vyjádření nebylo neadresné, ale z kontextu je naprosto zjevné, že muselo být určeno mně, za 2) co se mého majestátu dotýká, nechte prosím především na mně a radím Vám přistupovat k lidem s větším respektem (kdybychom se lépe znali bylo by to možná jiné, ale pokud vím tak se snad "bavíme" dokonce úplně poprvé). V té druhé věci nemáte pravdu, já se kdyžtak vyjádřím na DS článku, zde se to moc nehodí. --Pavel Krupička (diskuse) 22. 11. 2017, 22:03 (CET)

Robot

Prosím, požádejte o flag robota na Wikipedie:Bot/Žádosti, jinak robot zaplňuje poslední změny. Děkuji za pochopení. --OJJ, Diskuse 19. 12. 2017, 12:24 (CET)

Děkuji za upozornění; zažádáno. —Mykhal (diskuse) 19. 12. 2017, 12:47 (CET)