Diskuse s wikipedistou:Mozzan/Knihovna

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Super! :-) Opravdu doporučuji, navíc se myslím i dobře čte. Myslím, že pak už nemusíš shánět ty časopisecké články, většina je (dle mého) obsažena v knize. --Saltzmann 25. 3. 2010, 10:22 (UTC)

Právě, taky bych řekl. :-) Díky za opravu Felixe. Teď musím jenom počkat, až to dovezou ze skaldu do knihkupectví :-) Docela mě nemile překvapilo, že to ani v jedné knihovně není... ale knížka je to pěkná, tak mi v zásadě nevadí, když jí koupím. Jinak jsem sebral od sebe z městské knihovny všechno co šlo o Vaškovi, ale je to špatný :-( naoř. České země v evropských dějinách mizérie, Proměna českých zemí ve středověku bude dost složité najít tam témata přímo o Václavovi. O Přemyslovcích, budování českého státu, bych pomlčel, to je dost taková encyklopedie a teď ještě sehnat Stoeltí posledních Přemyslvoců... v knihovně jsou, ale jenom to vydání z komunistické éry, tadši bych vzal to přepracované z roku 1998 :-( Je to holt problém, najít o něm slušnou monografii... :-( --Mozzan 25. 3. 2010, 10:28 (UTC)

Nechci se plést kam nemám, ale k Václavovi II. (sice to nejsou monografie a asi o tom již víte, ale přesto) :

  • Robert Antonín : Hnězdenská korunovace krále Václava II., Časopis Matice moravské 123
  • Robert Antonín : Ke kořenům zahraniční politiky Václava II. v letech 1283-1289, ČMM 127
  • František Kubů : Zápas dynastií ve střední Evropě ve 13. a na počátku 14. století, MHB 2
  • Libor Jan : Václav II. a struktury panovnické moci, Brno 2006
  • Dana Malá-Dvořáčková : Braniboři v Čechách a zajetí Václava II. (Česko-braniborské vztahy ve 13. století), In: Korunní země v dějinách českého státu II.
  • Josef Žemlička : "Král jako ubohý hříšník svých poklesků litoval v pláči". Václav II., Zbraslav a svatý Ludvík IX. In: Verba in imaginibus. Františku Šmahelovi k 70. narozeninám. Praha 2004
  • Gustav Skalský : Mincovní reforma Václava II., ČČH 40
  • Josef Žemlička : Rituální přísahy a koruna Václava II. K obrazu dvora posledních Přemyslovců, In: Lesk královského majestátu ve středověku, Praha 2005

snad

  • Zdeněk Fiala : Přemyslovské Čechy. Český stát a společnost v letech 995-1310, Praha 1975
  • Josef Šusta : Skládal Václav II. básně milostné?, ČČH 21 ;-)

Jinak, měl bych na vás prosbu. Píši (budu psát :) diplomovou práci České království v říšských kronikách s důrazem na volbu německých králů a vy zrovna načítáte literaturu. Nemohl byste mi dát tip na knihy, kde je zastoupena (třeba i na dva řádky) účast Přemyslovců na volbě? Děkuji --Silesianus 28. 3. 2010, 16:19 (UTC)

Ahoj Petře, díky za literaturu. Skutečně s většinou z nich seznámen jsem. Důvody, proč jsem právě ty a ty články nestudoval, by byly na dlouho. :-) Já spíš teďka pozorně projdu tu novou knížku od Antonína, co jsem si teď koupil a pořádně a detailně jí pročtu, pak se rozhodnu jak dál, protože on hází na některé faktory trochu jiné světlo. Zaujaly mě ovšem téma od Skalského a Žemličkův článek Rituální přísahy a koruna Václava II. Každopádně ještě jednou díky za pomoc :-) určitě mi to pomůže.
Co se týče literatury, tak snad kromě Přemyslovci. Jak žili, vládli, umírali je volba zmíněna ve všech knihách v mé knihovně o Václavovi II. Rozsáhlejší přehled by mohl poskytnout Josef Žemlička ve Století posledních Přemyslovců. Na škodu není ani Petr Sommer a kol.: Přemyslovci. Budování českého státu, kde, ačkoliv se jedná spíše o encyklopedii, jsou o každém králi medailonky a zároveň je zde alespoň v základech zmíněna česká politika. Výhodou je, že na konci každé kapitoly jsou odkazy na podrobnější literaturu. Tohle je co jsem teď vzpomněl, nejsem moc k užitku, mám horečku, takže se léčím, polehávám a čtu Zahraniční politiku Václava II. :-) Později se kouknu, co bych ještě u sebe nebo v seznamu, co jsem si předtím na Václava dělal, našel. Jinak upozorňuju, že zase nějaký velký odborník na české dějiny nejsem. Můj zájem leží dále na jih a východ od naší domoviny :-) --Mozzan 28. 3. 2010, 20:20 (UTC)

Rituální přísahy a koruna Václava II.[editovat zdroj]

Ahoj chorobo, tohle mám. Furt dlužím revanš za šablonky.:) Chceš to ofotit?--Acoma 28. 3. 2010, 20:23 (UTC)

Jéé, moc rád :-) děkujuuu. :-) Pošli mi to pls na seznam, já ten gmail skoro nepoužívám, zatím jenom kvůli chatu. ;-) --Mozzan 28. 3. 2010, 20:25 (UTC)
Tak zítra by to mohlo být. Ať je Ti líp a pozdravuj Václava.:)--Acoma 28. 3. 2010, 20:27 (UTC)
Dík, já zas mizim do postele se léčit... snad toho Antonína co nejdřív přečtu ;-) --Mozzan 28. 3. 2010, 20:28 (UTC)

Hele, ještě mrkni na tohle jestli nechceš ještě něco z těch ostatních kapitol, když už budu fotit. Vlastně - chceš skeny nebo fotky? --Acoma 28. 3. 2010, 20:30 (UTC)

Je to na cestě. Zdar.--Acoma 29. 3. 2010, 19:03 (UTC)
Dík, dávám přednost skenům, ten jeden mi stačí... vězim teď až po uši v chřipce a Zahraniční politice Václava II. :-) --Mozzan 29. 3. 2010, 20:03 (UTC)

Tak to je blbý, protože ses neozval, tak to máš nafocený a i s mýma pařátama.:) Hezky se poť - zkus se hodně narvat medem.--Acoma 29. 3. 2010, 20:12 (UTC)