Diskuse s wikipedistou:Jednorázovka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Doufám, že se zde i přes Vaše vybrané jméno budeme vídat častěji. :-) Přeji pěkný den! Mercy 10:05, 29. 10. 2007 (UTC)


MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text či obrázky chráněné autorským právem převzaté bez dovolení z jiných webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku Stanislav Hnělička, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licence GFDL, pošlete o tom e-mail do OTRS.

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceWikipedie:Váš první článek. Díky za pochopení.

Kromě standardního upozorňovacího letáčku připojím i pár osobních slov. Vidím, že jste poctivě uvedl zdroj, takže jsem přesvědčen, že se jedná jen o nedorozumění, jak fungují autorská práva a licence GFDL.

Aby Wikipedie byla opravdu otevřená a svobodná encyklopedie, musí obsahovat jen texty uvolněné na svobodných licencích. Nevztahují se zde žádné předpisy pro vzdělávací účely, Wikipedii mohou lidé a firmy využívat i ke komerčním účelům.

Fakta nijak chráněna nejsou (můžete tedy psát o tom, jak je která hora vysoká a kde leží), ale jsou chráněné formulace a výběr či struktura. Tedy nestačí v každé větě změnit slovosled a nahradit pár slov synonymy. Nejlepší je prostě přečíst několik pramenů a na základě tohoto napsat vlastními slovy článek. Nebo můžete poprosit autora textu, zda by daný text neuvolnil pod nějakou svobodnou licencí (například GFDL), která by umožňovala nejen zveřejnění na Wikipedii, ale i možnost text upravovat (rozšiřovat). A samozřejmě aby text mohly přejímat další subjekty.

Doufám, že se mi teď podařilo záležitost vyjasnit a přeji hodně zdaru! --Luděk 08:23, 29. 10. 2007 (UTC)

Asi tomu moc nerozumím. Mám za to, že oficiální zdůvodnění prezidenta o udělení státního vyznamenání není autorským dílem. Podle mého názoru se jedná úřední listinu. Vždy stejné texty přetiskly bez jakékoliv změny například lidové noviny [1]. --Jednorázovka 08:33, 29. 10. 2007 (UTC)

Hm, dobrá otázka. Sdělovací prostředky bych do toho tedy netahal, ale nejsem si jist, jak to je s texty odůvodnění vyznamenání, optám se wikipedistů, kteří se autorským právem zabývají více, jestli se na to dá aplikovat výjimka úřední dílo či politický projev. --Luděk 08:48, 29. 10. 2007 (UTC)

Díky. Počkám jak dopadne konzultace. Pokud dopadne dobře, doplním stejným způsobem i ostatní vyznamenané. --Jednorázovka 09:18, 29. 10. 2007 (UTC)

Zřejmě bude probíhat na Diskuse:Stanislav Hnělička, takže sledujte i tamtu stránku. --Luděk 09:22, 29. 10. 2007 (UTC)

Zkusím vyjádřit, jak se mi to jeví:
Co zveřejňují noviny, pro nás není relevantní, oni mají zpravodajskou licenci (§ 34 autorského zákona), která jim dovoluje při informování o aktuálních událostech přetiskovat cizí díla. My se však zpravodajstvím nezabýváme, takže se nás tato licence netýká. Podívejme se tedy, jestli lze aplikovat výjimku pro úřední díla (§ 3, odst. a). Podstatné je, zda jsou odůvodnění udělení vyznamenání součástí prezidentova rozhodnutí o udělení vyznamenání, popřípadě jsou-li tato odůvodnění součástí úředních návrhů na vyznamenání (například senátních návrhů). Z odkazu [2] není jasné, zda tomu tak je. Jde o tiskovou zprávu, určenou pro sdělovací prostředky, které s ní mohou v rámci informování o aktuální události běžným způsobem nakládat (mají na to zpravodajskou licenci, takže vydavatel zprávy se o specifikaci licence starat nemusí). Nemáme tedy dostatek informací, abychom mohli části této tiskové zprávy uznat jako úřední dílo. --Beren 10:07, 29. 10. 2007 (UTC)
Díky. Prosím podívejte se na můj další pokus Josef Veverka (novinář)‎. Tady je možné text převzít? --Jednorázovka 10:10, 29. 10. 2007 (UTC)
Ano, soudím, že příloha usnesení senátního Organizačního výboru je úředním dílem dle § 3, odst. a) autorského zákona. --Beren 20:27, 29. 10. 2007 (UTC)

Nejpočetnější náboženství[editovat zdroj]

Revertoval jsem Vaše změny v pořadí náboženství podle rozšířenosti, takové tvrzení je třeba podložit řádným zdrojem. --Cinik 22:55, 30. 3. 2008 (UTC)

Navíc je to nesmysl, zprávy hovoří, že muslimů je více než katolíků, rozhodně ne více než křesťanů (na světě je momentálně 1,13 miliardy kjatolíků a 1,3 milirady muslimů. Ovšem křesťanů (což jsou katolíci, pravoslavní a protestanti dohromady) je asi 2 miliardy. --Cinik 23:00, 30. 3. 2008 (UTC)

Opravuji své přispěvky, proto prosím o upřesnění nedostatků na stránce S.W.A.T. Prosím o odpověď do mé dískuse. Děkuji S pozdravem --Gravedigger 12:43, 12. 4. 2008 (UTC)