Diskuse s wikipedistou:Hombre~cswiki

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítejte + licence a zdroj obrázku[editovat zdroj]

Dobrý den,
Vážený kolego, vítám Vás a jsem velmi rád, že jste se rozhodl věnovat část svého volného času rozvíjením naší Wikipedie. Rád bych Vás upozornil na některé články, kde se dočtete základní věci o vytváření článků. Vždy je najdete na Hlavní straně v části REDAKCE (pravý sloupec). Jedná se především o Jak vytvořit článek, Rady a informace pro přispěvatele, Jak editovat stránku a další. K Vašim dosavadním příspěvkům mám jednu připomínku. Obrázek jako například Soubor:Mg-KClO4.JPG je samozřejmě vítán, má však jednu chybu. Nikde u něj není uvedena licence, dokonce ani jeho původ. Prosím Vás tedy, abyste tyto informace doplnil.

Šablony pro některé licence najdete zobrazené zde, jejich popis na Wikipedie:Popisky licence souborů. Pokud se zde nenachází potřebná, můžete ji doplnit, případně někoho požádejte). Můj požadavek není samoúčelný, dovolím si zde naznačit některé důvody, proč informace o původu a licenci uvádět:

  • Po čase, když už wikipedista odejde, může být prakticky nemožné tyto informace doplnit.
  • Copyright se doplňuje, protože možné způsoby použití v jedné zemi nemusí odpovídat způsobům použití v jiné zemi a ve většině zemí jsou legální možnosti použití autorských děl bez explicitního stanovení práv velmi omezeny.
  • Obvykle je mnohem těžší vytvořit obrázky než text a pokušení porušit autorské právo je proto větší. Obchodní partneři, kteří jsou ochotni nadaci WikiMedia zaplatit sublicenci například za vydání obsahu v tištěné podobě, z tohoto důvodu zvláště dbají na autorská práva obrázků. Obsah, u kterého nejsou známa práva použití, pak musí být zbytečně přepracováván.
  • Pokládá se za znak dobrého chování uvádět (legální) zdroje, odkud byly obrázky zkopírovány. Pokud bude Wikipedia působit seriózně, bude mnohem snadněji získávat práva pro přejímání obsahu z jiných zdrojů.
  • Pokud obrázky tvoříte sám, můžete Wikipedii použít jako výbornou referenci, kde můžete prezentovat svou práci. V tom případě se nezapomeňte uvést jako autor a pokud jako licenci uvedete například GFDL, bude to naprosto skvělé.

Doufám, že se rozhodnete věnovat této záležitosti trochu času a dovolíte tak své práci stát se pokud možno trvalou součástí Wikipedie. --Beren 21:19, 31. 1. 2005 (UTC)

Váš účet bude přejmenován[editovat zdroj]

17. 3. 2015, 23:34 (CET)

Přejmenováno[editovat zdroj]

19. 4. 2015, 05:02 (CEST)