Diskuse s wikipedistou:Beren/nd

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Timichal se na IRC bavil s kýmsi [1], podle jehož výkladu jsou nonfree věci (FU, ND, permission) v pořádku v případě, že neexistuje svobodná alternativa. Pokud to chápu dobře, tak to znamená že pokud ND-like věci omezíme na situace kdy jsou potřebné a kdy neexistuje svobodná alternativa, v podstatě tím vytvoříme lokální ekvivalent na en přípustného fair use. Politika Nadace v tomto smyslu pak jen znamená, že legálně možná, ale nesvobodná média mají být nevítána a omezována na situce kdy svobodné alternativy nemohou existovat. Pokud by toto skutečně byl postoj nadace, tak by to náš problém myslím řešilo. --che 09:19, 13. 2. 2007 (UTC)

No řešilo, ale ne zrovna ideálně. Když jej přijmeme, tak sice můžeme mít lokálně zakázáno FU, povolené ND, ale zároveň se musíme k onomu ND chovat jako by to bylo FU. Což mi připadá schizofrenní.
Tedy příklad: Někdo (pracně) sežene k nějakému tématu hromadu ND (svobodná alternativa neexistuje) a vylepší jimi článek (nad rámec toho, co by dovolovalo pouhé FU, vyzdobí, například místo jednoho obrázku k celému TV seriálu doprovodí obrázkem každou jeho epizodu). Budeme-li respektovat rozhodnutí Nadace, tak bychom správně měli jít a z článku ty obrázky oškubat a nechat tam jen ty nejdůležitější, na které je z hlediska FU nárok. A to přesto, že nás ani jinou Wikipedii ND obrázky nijak licenčně neomezují. Dále tomuto člověku budeme bránit, aby si tyto obrázky, které sehnal, vystavil například na uživatelské stránce (máme-li je posuzovat jako FU, tak tam nemají co dělat). Podobný obrázek se nebude smět objevit ani v šablonách. A to vše nebudeme umět racionálně zdůvodnit (důvod "není to dost svobodné a my nesvobodné obrázky nepodporujeme" není racionální). --Beren 04:31, 14. 2. 2007 (UTC)

Měl jsem za to že právě ono "nepodporování" ND obrázků se tu obecně uplatňuje ("mohou být v budoucnu smazány"), a ono rozhodnutí Nadace tu tendenci jen potvrzuje. Obecné postavení ND na úroveň "svobodných" obrázků by vyžadovalo změnu té politiky, ne? --che 11:53, 14. 2. 2007 (UTC)

Ne, já jej nechci postavit na roveň svobodným licencím. Pokud existuje svobodná licence, měl by být ND obrázek nahrazen. Ale je nesmyslné uplatňovat na ND stejné restrikce jako na FU, není k nim důvod. --Beren 15:34, 14. 2. 2007 (UTC)

Jaké přesně jsou na FU restrikce nevím. Pokud máš za to že jsou pro ND nesmyslně tvrdé, pak uznávám že pouhé označení ND jako striktnějšího FU je problém. --che 11:50, 15. 2. 2007 (UTC)