Diskuse s wikipedistou:Agas

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Adam Zivner 18:26, 6. 5. 2007 (UTC)

Obrázek vnoučat[editovat zdroj]

Ahoj, obrázek vnoučat Luboše Hrušky jsem smazal, pro encyklopedii nemá žádný význam, navíc publikovat fotografie osob nelze bez jejich svolení (tedy zákonných zástupců dětí). U ostatních obrázků bych Vás chtěl poprosit, jestli by bylo možné vybrat několik, které budou ilustrovat článek o panu Hruškovi a ostatní také navrhnout na smazání. I s ohledem, na to, že zde publikujete fotografie žijících osob bez jejich souhlasu. Díky a přeji pěkný den. --Tlusťa 10:52, 12. 7. 2007 (UTC)

Reakce na předchozí příspěvek[editovat zdroj]

Jsem na Wikipedii začátečník, takže si určitě nechám poradit, co tam dávat a co ne. Avšak chtěl bych také vysvětlit své dosavadní postupy:

Udělal jsem stránku "Luboš Hruška" u příležitosti jeho pohřbu a s úmyslem zdůraznit kromě veřejně uznávaného poselství jeho života také jeho rodinnou stránku, ze které vše ostatní vycházelo a bylo jí proniknuto. Proto konstatování, že "obrázek vnoučat nemá pro článek žádný výzmnam" mi přijde trochu, mírně řečeno, troufalé...

Z nahraných obrázků jsem vybral pár pro ilustraci článku, z ostatních jsem se pokusil udělat fotogalerii pod článkem. Pokud je toto na Wikipedii zakázané, tak tu fotogalerii samozřejmě smažte, včetně onoho obrázku vnoučat.

Co se týče licence, nevěděl jsem přesně, jakou použít, když jsou použité fotky z rodinného archívu, většinou aniž bychom si pamatovali, kdo co přesně fotil. Tak jsem použil tu licenci "because"... Dejte mi, prosím, vědět, zda je v tomto případě třeba použít nějakou jinou licenci.

Je pravda, že některé fotky žijících osob (konkrétně Michal Pometlo, skauti a generálové a brácha Michal) byli (zatím) zveřejněny bez jejich vědomí, ale (pokud budou na Wikipedii ponechány) pro mě není problém jejich souhlas získat.

Nakonec nevím, kde jste sebral trvrzení, že fotky jsou zveřejněny bez souhlasu zákonných zástupců dětí - jedním ze zákonných zástupců (matka) je moje sestra Jana, která se zveřejněním souhlasí.

S pozdravem,

Petr Hruška, syn Luboše Hrušky --Agas 12:31, 12. 7. 2007 (UTC)

  • 1) Jsem zmaten. Není mi známo, že je třeba souhlas fotografované osoby. I kdyby tomu tak bylo, týkalo by se to snad pouze "neveřejných" osobností - ne tedy například generála. Pokud existuje článek o osobnosti, její fotky mají význam. A jelikož "rodinné poměry" jsou standardní součástí článku, pak i fotka s vnuky má smysl a je užitečná. 2) druhá věc je otázka galerie a licence. Pokud lze obrázky za daných okolností použít jako volné obrázky (tady si nedovoluji vynést erudovaný soud), pak by galerie měla být na commons, ne v článku. A pokud by je uvolnit nešlo, apk by tu asi bohužel neměly být vůbec (takže každopádně doufám, že to jde).
  • Každopádně Vám děkuji za to, jak jste původně poměrně malý článek, který jsem založil, předělal v něco velkolepého. S pozdravem --Cinik 13:35, 12. 7. 2007 (UTC)
Máš pravdu, pro účely jako jsou encyklopedie či jiný podobné dílo týkající se vědění, šíření informací a typicky zpravodajství se právní praxe u veřejně známých osob či neveřejně známých osob, které se účastní nějaké veřejné akce (typicky demonstrace) ustálila, že souhlasu není třeba. Na druhou stranu fotka vnuků je opravdu nadbytečná bez ohledu na právní stránku věci. --Dezidor 13:48, 12. 7. 2007 (UTC)
K matení není důvodu. 1. osoba o které tu je článek, ještě zdaleka nemusí být veřejnou osobností - to by to pak Zvánovec měl vcelku jednoduché, publikovat o všech, které zná, fotky i na Wikipedii, nejen na svých Blozích. 2. Rodinní příslušníci nejsou sami o sobě veřejnou součástí někoho jiného. 3. U nezletilých by se mohlo jednat o přestupek i v oblasti ochrany nezletilých, český zákon neznám, ale bude. Jinak přirozeně souhlas, že galerie patří na commons ne sem - ale to je problém velké části článků poslední doby vůbec. -jkb- (cs.source) 13:51, 12. 7. 2007 (UTC)
  • Moment - já se přehlédl - pokud to byla fotka pouze vnuků, bez samotné osoby, tak uznávám, že tu být opravdu nemusí (ale nevadí mi). --Cinik 14:06, 12. 7. 2007 (UTC)
Ano, byla to fotka pouze vnuků ve skautských krojích. [1] --Dezidor 14:15, 12. 7. 2007 (UTC)

Když pominu obecnější diskusi o veřejných či neveřejných osobách, chtěl bych si tedy vyjasnit, co konkrétním článkem "Luboš Hruška" a s příslušnými obrázky v galerii:

  • Vycházím z toho, že všechny osoby zobrazené na jakémkoli z obrázků nebo jejich zákonní zástupci buď daly nebo v případě nutnosti dají svůj souhlas ke zveřejnění na Wikipedii pod jakoukoli licencí.
  • Vycházím z toho, že Luboš Hruška byl (ať už se nám to v rodině líbilo či nelíbilo :-) "veřejnou osobností" (kdybych měl něčím argumetovat, tak aspoň pohřeb, kde je přítomno přes 500 účastníků, 50 kněží, vojenská stafáž, náměstek ministryně obrany, dva biskupové, primátor Plzně, salva a česká hymna na náměstí atd. o něčem asi svědčí :-). Ale nejde mi vůbec o jeho glorifikaci, jen pokud by to nějak dále určovalo pravidla, jak s tím článkem zacházet... (viz např. http://plzensky.denik.cz/zpravy_region/pohreb_hruska_lubos_20070709.html).
  • Jestli je nějaký z těch obrázků "nadbytečný bez ohledu na právní stránku věci" (Dezidor) nebo "pro encyklopedii nemá žádný význam" (Tlusťa) nebo "fotka s vnuky je užitečná a má smysl" (Cinik), to si nějak rozhodněte sami podle vnitřních pravidel či procesů na Wikipedii (pokud to je zas až tak důležitá otázka). Mě osobně tam přijde ta fotka vhodná (je prostým rozšířením té předchozí s předáváním skautského vyznamenání), ale budu bez problému akceptovat opačné rozhodnutí správců.
  • Co to znamená, že "galerie by měla být na commons", tomu nerozumím. Pokud ji tam někdo můžete šoupnout, tak ji tedy šoupněte, kam patří. Ty fotky lze samozřejmě použít i jako "volné obrázky". Já jen osobně nevím, co tento přesun po mě z technického hlediska vyžaduje. Pokud to tam nemůže přesunout nějaký správce, trochu mi, prosím, nakopněte, kudy na to.
  • Pokud by s tím však byly nějaké problémy, nejjednodušší pro mě je doplnit fotogalerii na našich farních stránkách, na kterou odkazujeme v externích odkazech, a šmitec. (A pánové pak budou mít pokoj i s těmi vnoučaty ;-).

Jinak díky Cinikovi, že článek založil, díky i za vaše další rady a pomoc, Wikipedie mi je víc a víc sympatická. --Agas 14:18, 12. 7. 2007 (UTC)

Váš článek je skvělý a nechtěl jsem se Vás nijak dotknout tvrzením, že fotka vnoučat je neencyklopedická (což je ale stále můj pocit). Jinak správci nemají proti nesprávcům při rozhodování o obsahu žádná práva navíc, jde víceméně jen o technickou záležitost. A teď to hlavní – přesun na Commons. Asi nejjednodušší cestou by bylo, pokud byste do OTRS (o co jde a kontakt je ve zmiňovaném článku) zaslal e-mailem potvrzení, že zde Vámi zveřejněné fotografie jako držitel autorských práv uvolňujete do public domain a že zobrazené osoby se zveřejněním souhlasí. Zástupci OTRS pak ty fotografie označí a někdo další (třeba já) ty fotografie pak přesune na Commons. Velká výhoda Commons spočívá v tom, že soubory tam nahrané lze použít ve všech jazykových mutacích Wikipedie, takže až bude někdo psát článek o Vašem otci třeba v anglické verzi, nebude mít žádný problém doplnit článek o obrázky. Takže ještě jednou díky za pěkný článek a doufám, že se zde budeme dál potkávat. --Tlusťa 14:33, 12. 7. 2007 (UTC)

Díky za rady, žádost do OTRS jsem odeslal, vnoučata z galerie vymazal :-). --Agas 15:28, 12. 7. 2007 (UTC)

Dnes mi přišel mail od Michala Zlatkovského potvrzující, že fotografie jsou již označeny jako uvolněné pro public domain. Prosím tedy Tlusťu nebo někoho jiného, zda by je nepřesunul na Commons. --Agas 11:54, 13. 7. 2007 (UTC)
Nijak zvlášť nevadí, pokud zatím zůstanou tady a přesunou se později, jak je ostatně v plánu pro všechny obrazky na české Wikipedii. Iniciativě se ale bránit nebudu :) — Timichal 12:01, 13. 7. 2007 (UTC)