Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistou:46.135.8.58

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 měsíci od uživatele Martin Urbanec v tématu „Prezident Ruska

Prezident Ruska[editovat zdroj]

Dobrý večer, všiml jsem si, že jste aktualizoval článek Prezident Ruska, kde jste uvedl, že prezidentem Ruska může člověk být až čtyři po sobě jdoucí funkční období. To není tak docela pravda; ústavní změny z roku 2020 pouze stanovily, že prezidentům úřadujícím před schválením ústavní změny se předchozí funkční období anulují, a při posuzování omezení na dvě funkční období se nebudou počítat.

Z tohoto důvodu by Putinova kandidatura v roce 2024 nebyla třetí po sobě jdoucí (jak by se mohlo zdát, jelikož byl zvolen v roce 2018 i 2012), ale z pohledu ruské ústavy teprve první po sobě jdoucí funkční období (bez ohledu na realitu). Efektivně tak Putin skutečně může v úřadu strávit čtyři po sobě jdoucí funkční období, ale jde o svého druhu výjimku pro Putina; pravidlem v ústavě kodifikovaným stále zůstává max. dvě funkční období. Jinými slovy, jde o trik, pomocí kterého Putin může zůstat prezidentem i nadále, aniž by stejná možnost z ústavy vyplývala pro kohokoli dalšího.

Vaše změny jsem proto vrátil zpět. Namísto nich jsem v hesle vyjasnil, jaký důsledek schválené ústavní změny na (pouze) Putinovo prezidentství mají ve skutečnosti.

Podobné výjimky se v ústavních textech občas objevují; koneckonců, i československá ústava z r 1920 uváděla, že omezení na dvě funkční období se netýká prvního československého prezidenta a právě kvůli této výjimce mohl TGM kandidovat (a být zvolen) celkem čtyřikrát po sobě.

Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 24. 9. 2023, 22:51 (CEST)Odpovědět