Diskuse ke kategorii:Zvonaři

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele 46.173.201.218 v tématu „zvonař Jan Jiří Kühner z Krásné u Pěnčína

Z mé knihy Jiří Turek: Černovice rok po roce, MÚ 2012 Jedná se o zvonaře Kühnera a jeho vdovu v Praze. Černovický kostel je Povýšení sv. Kříže, ale zvony byly instalovány na městské zvonici, stojící opodál. Jiří Turek, jirek@centrum.cz

Podle pozdějšího záznamu je prokázáno, že Šternberkové roku 1776 vybavili novým zvonem kostel v Dobešově. Vážil 140 kg. Nápis „Johann Georg Kühner gosz mich in Prag anno 1776“ byl doprovázen reliéfy Panny Marie, sv. Jana Nepomuckého a sv. Martina a vyrytou hvězdou.

Na počátku roku 1804 (26. ledna) shořelo 40 domů, nejen na jižní straně náměstí. Utrpěla i zvonice. Zvony, které se rozlily při předchozím požáru, však byly ještě v Praze na přelití, takže mohly být všechny tři na opravenou zvonici zavěšeny téhož roku. Na věži zůstaly do první světové války, kdy děkan Balík prozřetelně před jejich zabráním opsal vše podstatné. Na hranáku byl nápis: Roku 1796 tito tržy zvony skrze zde vzniklý oheň rozlity roku 1804 za panování svobodného pána a císařsko královskýho komorního pána Vincence z Czernerů přelity sou byly v Praze Anna Kühner r. 1804. Na zvonu byly tři obrazy (patrně reliéfy): sv. Antonín Paduánský, Dolorosa a Kalvárie. (Soukup roku 1903 uvedl Krista na kříži se sv. Janem, sv. Antonína a Pannu Marii.) Na poledníku byl nápis: Z přičiněním pana plnomocníka Josefa Straky přelití těchto zvonů osadníci sou dosáhli. Anna Kühner 1804. A obrazy: sv. Jan Nepomucký, sv. Josef a sv. Kateřina (Balík k ní přidal otazník, Soukup uvedl jen dva: sv. Jana a sv. Vojtěcha). Na umíráčku sv. Václav, sv. Jiří a sv. Vojtěch (u Soukupa nápis Anna Kühner 1804 a sv. Florian a sv. Václav.) Vážily 663 a 293 a 160 kg, výškou byly od 104 přes 81 k 54 cm a široké byly dva 69 a malý 65 cm. Balík zapsal dokonce i ladění v notách: hranák g, poledník h, umíráček e1. Pokud by zněly společně, tvořily by příjemný houslový kvintakord či basový sextakord e-moll.

zvonař Jan Jiří Kühner z Krásné u Pěnčína[editovat zdroj]

Jednalo se o zvonaře , který odlíval zvony na Malé Straně v Praze v druhé polovině 18.století.

  • 1763 zvon Jan pro kostel svaté Maří Magdaleny v Červené Řečici
  • 1766 zvon Marie pro kostel Nanebevzetí Pany Marie v Hradci Králové