Diskuse ke kategorii:Sověti podle činnosti

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přejmenování[editovat zdroj]

Považuju za nešťastné přejmenovávat z krátkého běžně používaného tvaru (Sověti) na zbytečně dlouhý (občané Sovětského svazu). Argument pro přejmenování je podivný, Sověti je běžně používané jméno stejně jako Američani, Mexičani nebo Maďaři a žádný patvar. --Jann (diskuse) 18. 11. 2012, 21:06 (UTC)

Označení "Sověti" ve významu obyvatel či občanů Sovětského svazu je spíše slangové označení v některých nižších stylech, ale jako encyklopedické označení je to nepříliš vhodné - a i etymologicky je to označení nesmyslné a zavádějící. Američané jsou obyvatelé Ameriky (či nejvýznamnějšího a největšího amerického státního celku), Mexičané jsou obyvatelé Mexika, Maďaři jsou obyvatelé Maďarska - to jsou zcela spisovná a stylově neutrální označení. Žádné Sovětsko ale neexistuje a neexistovalo a zdaleka ne každý obyvatel Sovětského svazu byl členem některého ze sovětů, natož aby sám byl sovětem. "Sovětský" není geografické označení, ale označení formy státu. --ŠJů (diskuse) 15. 12. 2012, 00:30 (UTC)
Ve Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost v části věnované zeměpisným jménům nacházím v rámci hesel o příslušných zemích Američana, Mexičana i Maďara bez poznámky o stylové příznačnosti, slovo Sověti u hesla "sovět" je označeno jako hovorové. Práce Rusismy v současné češtině tento výraz zmiňuje a považuje ho za synekdochu "část místo celku", snad ke slovu "Sověty", které se raritně užívalo pro zkrácené označení Sovětského svazu (jen v češtině - v ruštině by samozřejmě podobné výrazy zněly absurdně). Práce Totalitní jazyk v bývalém Československu (1948-1989) řadí slovo "Sověti" do stranické hantýrky, zatímco v běžném jazyce se pro obyvatele Sovětského svazu užívalo označení Rusové či Rusáci.
Nelze si nevšimnout, že po zániku SSSR (snad i v souvislosti s úpadkem znalosti ruštiny a tedy nevnímáním nesmyslnosti slova) se slovo "Sověti" trochu více rozšířilo do běžné češtiny, ale pořád v sobě nese nádech určitého nepatřičného buranství, nebo přinejmenším jazykové nepřesnosti. --ŠJů (diskuse) 15. 12. 2012, 01:02 (UTC)
Argument, že Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost považuje slovo Sověti za hovorové beru, jenže (po letmém googlení) ze způsobu jeho používání v tisku plyne, že realita je jinde a vně redakce slovníku je slovo vnímáno jako stylově zcela neutrální. Co se týče ostatního, některé názory nesdílím: zavádějící - zavádějící jsou Američané, kde jen z kontextu lze soudit zda jde o obyvatele kontinentu, nebo státu; Sověti jsou používání vždy bez výjimky pouze v jednom významu, není tedy kam zavést. To zda v názvu "Sovětský svaz" "sovětský" je nebo není geografické označení evidentně při tvorbě jednoslovného názvu pro jeho obyvatele nehrálo roli. Naprosto mi uniká, proč by proto pojem měl být nesmyslný nebo jazykově nepřesný, když je zjevně užitečný a rozšířený ([1] kontra [2]), tvořený korektně a stejně jako analogická jména, přesný a jednoznačný. Konečně něčí spekulace o synekdoše nesouvisí a ta stať o "totalitním jazyku" je spíš pro legraci. Nicméně pokud vás Sověti tak iritují, tak bych se přikláněl ne k občanům, ale k obyvatelům, analogicky ke kategoriím typu Kategorie:Obyvatelé Rakouska-Uherska (ostatně pobyt doložíme snadněji než občanství). --Jann (diskuse) 15. 12. 2012, 13:27 (UTC)
Ty odkazy na výsledky vyhledávání Googlu nám příliš nepomohou – pro porovnání výskytu jednoho slova (užívaného různými způsoby) s výskytem té či oné korektnější opisné konstrukce tato metoda nemá valnou věrohodnost. Ale když už se na vyhledané výsledky podívám, tak vidím, že výraz "Sověti" je používán nejčastěji de facto jako pomnožné jméno pro označení sovětského režimu, tisku, armády atd. (7 z prvních 10 výskytů). Pak ještě je to běžné ve sportovním slangu pro reprezentační týmy (2 z prvních 10 výskytů). Úplně prvním výskytem v Googlu je právě diskutovaná kategorie na Wikipedii, což také není dobrým znamením. Jako obyvatelské jméno k označení státní příslušnosti jednotlivých osobností se slovo Sovět (na rozdíl od slov jako Bulhar či Maďar) prakticky nepoužívá (na prvních několika stránkách odkázaných výsledků googlového hledání jsem nenašel ani jeden takový případ - natož doklad toho, že jde o stylově neutrální obyvatelské jméno), pro označení obyvatelstva jako celku či skupiny osob ze Sovětského svazu pak má silnou významovou příznačnost, jak už bylo doloženo. Ta citovaná zmínka o synekdoše dokládá nejspíše to, že i specializovanému lingvistovi přijde nepravděpodobné, že by se slovo "Sovět" vůbec používalo jako obyvatelské jméno, a proto se snaží hledat jiné vysvětlení. Jistě máte právo oba citované lingvistické texty bagatelizovat či zesměšňovat a o redakci slovníku si myslet, že žije mimo jazykovou realitu, ale asi by vás to mělo vést k zamyšlení, jestli opravdu vaše ničím nepodložené dojmy mají mít větší váhu než řada specializovaných lingvistických textů různého druhu a původu. Vámi uvedené odkazy do Googlu ukazují spíše opak toho, co se jimi snažíte podpořit.
Nenašel jsem ve vaší odpovědi žádný doklad toho, že by nějaký relevantní zdroj označoval slovo "Sověti" za "stylově zcela neutrální" (anebo za funkčně plně rovnocenné obyvatelským jménům tvořený obvyklým způsobem). Rovněž jste ničím nedoložil své tvrzení, že to slovo je tvořeno korektně a stejně jako analogická jména, respektive nijak jste nereagoval na mé argumenty, jimiž jsem vám toto tvrzení vyvrátil, a neuvedl jste ani jeden příklad obyvatelského jména, které by bylo tvořeno alespoň přibližně podobným způsobem.
Souhlasím s vámi ovšem v tom, že tento typ kategorií bychom měli vymezovat spíše na obyvatelském principu než na občanském (byť ani jedna z těchto dvou možností není ideální). --ŠJů (diskuse) 2. 5. 2013, 15:21 (UTC)