Diskuse ke kategorii:Soutěsky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Karel61 v tématu „Doplnění 3. varianty

Návrh na přesun[editovat zdroj]

"Kategorie:Kaňony a soutěsky" má jako kategorie slučující více pojmů tu nevýhodu, že se nejedná o očekávaný název (málokoho při kategorizaci napadne, že tato kategorie existuje). Pokud bych měl volit mezi variantami 1 a 2, jsem spíše pro variantu 2. Ponechal bych nejraději současný stav. --Jvs 13. 2. 2015, 18:29 (CET)Odpovědět

Doplnění 3. varianty[editovat zdroj]

Dodatečně jsem se poněkud seznámil s terminologií a své poznatky uvedl v článku říční údolí včetně Referencí a Externích odkazů. Věc je složitější, než jsem původně předpokládal, jelikož neexistuje jednotná terminologie a klasifikace říčního údolí se podle jednotlivých autorů různí. Nově tedy vidím problém takto:

  • 0. varianta - ponechání Kategorie:Kaňony se mi jeví jako nejméně vhodné. Pojem "kaňon" je podle všech autorů (Demek, Klimaszevski, Vitásek) velmi úzký a do této kategorie by se jen těžko či nevhodně řadily "soutěsky", o co mi především jde. Navíc každý z autorů pod pojmem kaňon chápe poněkud jiný tvar říčního údolí.
  • 1. varianta - přejmenování na Kategorie:Kaňony a soutěsky by sice dobře odpovídalo terminologii podle Vitáska, ale je zcela nevhodné podle terminologie Demka, který chápe kaňon jako speciální typ (velmi hluboké) soutěsky. Podle Demka bych kategorii přejmenoval na Kategorie:Soutěsky.
  • 2. varianta - vytvoření úplně nové Kategorie:Soutěsky rovněž není vhodné, jelikož není jednotná hranice mezi oběma pojmy.
  • 3. varianta - přejmenování stávající Kategorie:Kaňony na Kategorie:Soutěsky s přesměrováním na nový název se mi nyní jeví jako nejlepší, když podle Demka zahrnuje jak soutěsky, tak kaňony. Právě Demkova terminologie je v současné době nejrozšířeněnjší, viz: Environmentální geologie., moravske-karpaty.cz.Karel61 (diskuse) 15. 2. 2015, 22:47 (CET)Odpovědět