Diskuse ke kategorii:Lidé exkomunikovaní římskokatolickou církví

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tahle kategorie není moc smysluplná. Takových lidí bylo prostě mnoho (statisíce) a někteří byly exkomunikování automaticky (nedohledatelně) - např. každá katolicky pokřtěná žena, která dobrovolně podstoupila interrupci nevynucenou akutním ohrožením jejího zdraví. --Cinik 30. 8. 2008, 20:54 (UTC)

Řešením je uvádění těch, u kterých to doložitelné. --Elemer 30. 8. 2008, 21:06 (UTC)

I přes to nesmyslná a zbytečná kategorie zůstane nesmyslnou a zbytečnou. --Cinik 30. 8. 2008, 21:08 (UTC)

Nemám pocit, že by byla nadbytečná a nesmyslná. Je to průřez historií... Mezi exkomunikovanými jsou králové, císaři, prezidenti...--Acoma 30. 8. 2008, 21:21 (UTC)
Myslí se lidé explicitně a jmenovitě exkomunikovaní (těch automatických exkomunikací je opravdu mnoho, podle mne ty Cinikovy statisíce jsou velmi silně podceněné, když připočteme třeba všechny pokřtěné členy nekatolických církví). Potom ta kategorie bude úplně normální. Navrhuji to "explicitně a jmenovitě" napsat do popisu kategorie, nepřejmenovávat ji.--Ioannes Pragensis 30. 8. 2008, 21:34 (UTC)

To je zase falšování historie. Spousta lidí nebyla exkomunikována jmenovitě, protože byla zjevně exkomunikována v rámci skupinové exkomunikace, u řady byla exkomunikace potvrzena že nastala, ale nevyhlášena. To není řešení. --Cinik 31. 8. 2008, 03:41 (UTC)

Nevidím v tom žádné falšování. Je jasné, že kdybychom vzali všechny hromadné exkomunikační dokumenty jeden po druhém, tak pravděpodobně podle některého z nich bude exkomunikován skoro každý dospělý člověk, možná včetně Vás, Ciniku (pokud např. s 2. vatikánským koncilem věříte v oddělení státu od církve nebo v náboženskou svobodu, jste tím pádem exkomunikován na základě dekretu Syllabus Errorum z roku 1864). K tomu by bylo opravdu zbytečné dělat kategorii, zahrnovala by prakticky každého a nebyla by jasně definovaná. Ovšem jmenovité exkomunikování někoho je jasně doložitelné, týká se malé skupiny lidí, je encyklopedicky významné, a tudíž použitelné jako základ kategorie. Pokud Vám to hodně vadí, tak bych neprotestoval proti přejmenování kategorie na "Lidé jmenovitě exkomunikovaní Římskokatolickou církví", ale připadá mi to jako slovíčkaření.--Ioannes Pragensis 31. 8. 2008, 13:04 (UTC)

To je velká demagogie, která nemá s realitou nic společného. Od religionisty bych očekával podstatně solidnější pokus o diskusi, než mávání dávno neplatným Syllabem. --Cinik 31. 8. 2008, 13:15 (UTC)

Syllabus nebyl nikdy formálně zrušen. Že je v rozporu z jinými usneseními a že se už v praxi nepoužívá je jiná věc, ale čistě nominálně vzato platí. Nicméně o tom diskusi nevedeme, to byl jen příklad, jak široce lze exkomunikaci pojímat.--Ioannes Pragensis 31. 8. 2008, 13:28 (UTC)
Spíše jak nelze. --Cinik 3. 9. 2008, 12:13 (UTC)