Diskuse ke kategorii:Kreacionismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Protest proti pravopisu[editovat zdroj]

Opravdu je nezbytný tento brutální pravopis? PČP píší: "Ve slovech s příponou vyslovovanou jako [–izmus] a ve slovech zakončených na [–zmus] [–zma] se píše s i z, přičemž za základní se považuji podoby se s, např. impresionismus – impresionizmus, mechanismus – mechanizmus, organismus – organizmus, racionalismus – racionalizmus, realismus – realismus, symbolismus – symbolizmus; spasmus – spazmus, charisma – charizma." (zdůrazněno mnou) -- Vít Zvánovec 09:43, 18. 11. 2004 (UTC)

Souhlasím, mělo by se přejmenovat, o podobě pravopisu je možné též hlasovat na Wikipedista diskuse:JiříKozelek --Beren 10:35, 18. 11. 2004 (UTC)
Připojuji se. Koncovku -ismus bychom měli všude ponechat. Když to budeme střídat, tak to bude strašné. Z tisku používá -izmus snad jen časopis Vesmír, který jaksi z politických důvodů musí používat nová pravidla, protože Vesmír je vydáván Akademií věd a Ústav pro jazyk český, který ta pravidla vymyslel, je součástí AV ČR a jeho lidé jsou v redakční radě časopisu. --Luděk 10:37, 18. 11. 2004 (UTC)
Bať. --Malýčtenář 11:01, 18. 11. 2004 (UTC)

Pseudověda[editovat zdroj]

Kreacionismus je v podstatě filosofický, resp. náboženský náhled na vznik světa, na němž není nic pseudovědeckého. Za pseudovědu označují evoluční biologové pouze instituce, které se snaží Stvoření vědecky zkoumat a zavádět do přírodovědeckých teorií. I toto označení je IMHO poněkud sporné, ale je možné ho pod jistým úhlem pohledu akceptovat. Ovšem zařazení celého kreacionismu pod pseudovědu je nesmysl - neboť pro ně není vůbec žádný podklad. Proto taky v této kategorii není ani na en: ani na de: ani na es:. Dál jsem nekontroloval. Cinik 08:05, 31. 12. 2006 (UTC)