Diskuse ke kategorii:Křesťané

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tato kategorie zde, dle meho nazoru, nema co delat. Neni vubec NPOV! -- 05:07, 5. 4. 2006 (UTC)

Prosím specifikujte svojí námitku. Reo + | 12:58, 5. 4. 2006 (UTC)
Je to proste nesmysl. Za prvne: Kdo je to osobnost? Za druhe: krestanska? Koho do te kategorie pojimate a podle jakeho klice??? A mohu zalozit kategorii Ateisticke osobnosti, Agnosticke osobnosti, Animalisticke osobnosti?-- 13:12, 5. 4. 2006 (UTC)
Ano, námitku v tomto smyslu jsem předjímal, protože tak, jak psal Postrach, je problém s definicí této kategorie. Nicméně to není totéž, jako spochybnit ji kvůli jednostranému POV. Kategorie z definice združuje hesla, která jsou si z určitého pohledu blízká, může to být podle různých aspektů. Jenom ten filtr podle něhož je to děláno musí být smysluplný a nikoliv vágní. Tato kategorie mi zní asi příliš vágně, ale nikoliv POV. (Nehájím ji) Každý si pod ní může představit něco jiného, a to je špatně. Já například vnímám, že danému názvu by odpovídali osobnosti křesťanského přesvědčení, které měli na křesťanství významný dopad , nicméně i jiné významy mi tanou na mysl. Kategorie je svým názvem špatně definovaná, ale IMHO není to POV. Reo + | 13:30, 5. 4. 2006 (UTC)

Nevím jak to myslel původní oponent, ale já bych uvedl, že není přesně řečeno, koho se ta kategorie týká. Jedná se o představitele nějaké ktřesťanské církve? O osobnosti, které jsou formálně křesťany (pokřtěné osobnosti)? O lidi, kteří jsou jako osobnosti chápány nějakou (jakou?) množinou křesťanů? Případně to má nějaký další význam? --Postrach 13:06, 5. 4. 2006 (UTC)

Jen tak mimochodem, zadna "krestanska cirkev" neexistuje. Kdyz toto spojeni slysim, brni mi hlava...-- 13:12, 5. 4. 2006 (UTC)

Tím spojením jsem měl na mysli náboženskou společnost, hlásící se ke křesťansví. To znamená RKC, jednotlivé protestantské církve, pravoslavné atd, atd. Pokud to není odborně správný termín, uveďte ten správný.

Obecně ale není stále jasné, kdo do té kategorie patří. A asi by měla být (pokud má tato kategorie smysl) založena nadřízená kategorie osobnosti podle náboženství, kde by měly být muslimské, hinduistické, ateistické, taoistické a další osobnosti.

Mohl by alespoň někdo zkusit vysvětlit, jestli je důležitá formální příslušnost k dané společnosti, nebo je jiné kritérium?

--Postrach 19:41, 30. 12. 2007 (UTC)

Výše zmíněné výtky jsou dle mého názoru zcela na místě, kategorie bohužel z nějakého důvodu obsahuje především pahýly o luteránských a baptistických kněžích, což není zdaleka reprezentativní vzorek „křesťanských osobností“ a kritéria zařazení osob do kategorie stále nejsou. --Puppenbenutzer 28. 8. 2008, 18:17 (UTC)

Návrh na přejmenování[editovat zdroj]

S přejmenováním souhlasím. Sám jsem o něm uvažoval. Ale přejmenovat až tehdy, až se vyřeší, kdo, popř. jak, překategorizuje zařazené. --bab_dz 28. 5. 2009, 21:53 (UTC)