Diskuse ke kategorii:Životní prostředí v Česku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Než začneme obdobné kategorie zavádět i v jiných státech, co říkáte na přejmenování na kategorii Kategorie:Životní prostředí v Česku? Uznávám, že kategorie "česká příroda" je hezčí název, ale důvody jsou takovéto:

  • Obsah kategorie česká příroda má tendenci duplikovat kategorii Kategorie:Geografie Česka, zejména různé neživé přírodní artefakty (řeky, jezera, hory, jeskyně, ...).
  • Lepší propojení s interwiki (anglický termín environment).
  • Kategorii zaměřenou na činnosti člověka v interakci s přírodou dosud nemáme. A že takových činností není málo (zemědělství, lesnictví, vodohospodářství, ...). Co se týká bioty samotné (živých organismů), ta by mohla být i v kategorii životní prostředí, tvoří jeho součást.

--Beren 10. 9. 2009, 16:51 (UTC)

Návrh pokládám za nevhodný neboť oba pojmy rozhodně nejsou totéž --MiroslavJosef 10. 9. 2009, 17:08 (UTC)
No vždyť to tam píšu, v čem jsou výhody druhého pojmu oproti prvnímu. Kdyby ty pojmy byly totéž, nebyl by důvod přejmenovávat. --Beren 10. 9. 2009, 18:32 (UTC)

Návrh Berena zní dobře, ale mám doplňující otázku: jaké články/podkategorie by se například řadily do této kategorie Kategorie:Životní prostředí v Česku? --Vojtech.dostal 11. 9. 2009, 09:14 (UTC)

Témata: biota (živé organismy), ochrana přírody, ekologie a ekologický aktivismus, "zelené technolgie", recyklace, klima, přírodní katastrofy (sucha, záplavy, bouře), skládky a úložiště odpadu, odvětví lidské činnosti ze své podstaty zaměřená na dlouhodobou interakci s přírodou, jako jsou zemědělství, lesnictví, vodohospodářství, těžba surovin. --Beren 11. 9. 2009, 09:43 (UTC)
Ano, proč ne. Když tam budeme vkládat důsledně články týkající se Česka, nikoliv globální, tak je to dobrý nápad.--Vojtech.dostal 11. 9. 2009, 09:51 (UTC)
Souhlas --Faigl.ladislav slovačiny 11. 9. 2009, 09:58 (UTC)