Diskuse ke kategorii:Špióni podle zemí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mělo by se ve zdejších podkategoriích kategorizovat podle toho, jakého byl člověk původu, nebo podle toho, komu sloužil? --Bazi (diskuse) 9. 2. 2014, 20:19 (UTC)

Podle Kategorie:Českoslovenští špióni to vypadá, že to nyní je podle původu. Ale mohou vzniknout obě varianty. S celou touhle větví podle zemí jsou problémy; možná by se pro začátek hodilo dát do kategorií popisky, např. sem Kategorie dělící špiony podle země, z níž pocházejí. Druhou možností by bylo přejmenování, viz např. Kategorie:Hudební nástroje podle země původu. --Utar (diskuse) 10. 2. 2014, 16:23 (UTC), Utar (diskuse)
Všiml jsem si toho právě u této editace, a proto si říkám, že by to chtělo vyjasnit. Určitě by pro jednoduchost stačilo aspoň to uvedení v úvodu kategorie. --Bazi (diskuse) 10. 2. 2014, 16:49 (UTC)
A já tě tady našel, když jsem se koukal, zda jsi dnes už editoval, nebo zda mám odpovídat na tu chybu v článku Seznam ostrovů Japonska u tebe v diskuzi. --10. 2. 2014, 17:01 (UTC), Utar (diskuse)
Podle kategorizovaných Sovětských a Ruských špiónů se zas zdá, že je to spíš podle služby, viz např. Kim Philby nebo Robert Hanssen. Touto tématikou se nějak zvlášť nezaobírám, takže bych nechtěl rozhodovat, jaké pojetí by bylo nejlepší. A kategorizovaných osob není zas až tolik, aby se vedle sebe „uživily“ obě varianty. --Bazi (diskuse) 16. 2. 2014, 14:15 (UTC)

V Kategorie:Českoslovenští špióni i kategoriích izraelských, sovětských a ruských špiónů jsou osoby sloužící jako špióni československu/Izraeli/SSSR/Rusku, tedy vždy a pouze podle toho komu sloužil. --Jann (diskuse) 16. 2. 2014, 16:33 (UTC)

Název je nejednoznačný a proto je kategorizace nejednoznačná. Navrhuji přejmenovat a rozdělit kategorizační strom na špióni podle občanství Názvy podkategorií (Špióni z Ruska, z USA,...) a špióni podle podporovaných zemí. Názvy podkategorií (špióni pro USA, Rusko,...)--Rosičák (diskuse) 16. 2. 2014, 17:12 (UTC)
V čem spočívá nejednoznačnost názvu? Jsou do ní řazeni špióni podle zemí kterým sloužili. Dokud Bazi nezačal debatu a Utar se nezmýlil ohledně způsobu řazení, ani nikoho nenapadlo, že by to mělo být jinak. Ono to ani jinak nepoužívá, Alger Hiss je jedině a pouze (údajný) sovětský špión, nikoliv americký.
Nebo snad může někdo doložit, že se spojení "ruští/američtí/izraelští/atd. špióni" používá pro osoby pracující proti Rusku/Americe/Izraeli/atd.?
Navrhovaný název "Špióni z Ruska" je nevhodný, protože nevyvolává dojem ruského občana žijícího v Rusku a pracujícího pro cizí stát, ale ruského občana skrytě žijícího v cizí zemi a pracujícího pro Rusko. --Jann (diskuse) 16. 2. 2014, 17:34 (UTC)
@Jann: Pokud vím, tak jsem říkal, že podle Kategorie:Českoslovenští špióni to je podle původu a ty taky říkáš, že to je podle původu. Kde jsem se tedy zmýlil? --16. 2. 2014, 17:46 (UTC), Utar (diskuse)
Nemyslím, že je vhodné, tím spíš nutné hned vše řešit v názvech. Stačí jen případné pochybnosti rozptýlit zpřesněním. U osob se obvykle třídí „podle zemí“ v souvislosti s jejich národností (původem), takže tato kategorie, ač pojmenovaná stejně, z toho vybočuje. To ale není špatně, stačí jen to vyjasnit, aby se tím někdo nenechal mást. --Bazi (diskuse) 16. 2. 2014, 17:50 (UTC)