Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Chráněná území/Určovna

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Důležité je řadit to na commons do kategorií Unidentified plants, respektive Unidentified něco.--Juandev 1. 10. 2011, 19:12 (UTC)

Mazání určených?[editovat zdroj]

Fotky s určenými druhy se odsud mažou? Nebo se někde zachovávají "pro další generace"? ... taky by se mohlo stát, že pořád dokola budeme určovat ty samé druhy.--Huhulenik 12. 11. 2011, 09:00 (UTC)

Já bych to asi mazal, případně založ podstránku, kam se to bude přesouvat. Ale do budoucna, já spíš sním o tom, že bychom jednou udělali obrázkovou určovnu skrze prokliky. Na začátku by bylo například 10 různých barev květů, na to by se kliklo, tam by pak byly další specifikace atd. takže by to člověka navedlo až na tu konkrétní. Případně bychom mohli udělat stránku s jednotlivými sekcemi, např. Modré kytky, žluté kytky atd. a tam vždycky dát reprezentativní fotografii, aby si to každý mohl takto určit rychle sám.... Ale jsou to jen takové plány do budoucna... --Chmee2 12. 11. 2011, 09:04 (UTC)
No jo, ale jak určíš odkevtlou žlutou kytku, která po žluté barvě nemá ani památky? :) Takovej atlas rostlin by byl pěkný, ale je za tím dost práce a po pravdě, ani nevím, jak bych to tu vyrobila skrze prokliky... Ale věřím tomu, že až bude nafoceno tak 98% CHU, tak se vrhneme na určovnu ve velkém. :)--Huhulenik 12. 11. 2011, 09:10 (UTC)
Já bych to nechal smazat toho, kdo to popíše do popisu souboru, nechá přejmenovat a zařadí do kategorie. Myslím si, že autor se fotku naučí a archivovat netřeba. Existuje řada internetových klíčů, kde se dají kytky určit. Já bych to také dělal, ale strávil bych u toho dvakrát více času. V popisu projektu je nafotit, a zpracovat na commons. Ne určovat.--Juandev 12. 11. 2011, 09:13 (UTC)
OK, tak už to nebudu řešit, myslela jsem, že tahle určovna má sloužit více lidem ne jenom jednomu, který požádá o určení.--Huhulenik 12. 11. 2011, 09:31 (UTC)

Doporučení[editovat zdroj]

Určovat podle fotky je někdy problém, hlavně když je špatné kvality a jedná se navíc o kritický taxonomický okruh. Autorům bych proto doporučoval, aby kvalitativně nedostatečné fotky, které nejsou použitelné, vůbec nepublikovali. Také bych doporučoval dělat fotek jedné kytky víc, celkový pohled, detail na list, květ aj., s ohledem na akutní potřebu té které kytky. Třeba fotky violky, kde není vidět noc než květ zepředu bez ostruhy, listů není ani vidět, zda má lodyhu nebo ne, to se neurčí. Vůbec se musíme smířit s tím, že některé kytky jsou podle fotky přesněji neurčitelné.--Don Pedro (diskuse) 20. 5. 2012, 21:54 (UTC)

Dobře, že to tu někdo napsal. Pro příště se tím pokusím řídit. --Midi7 (diskuse) 20. 5. 2012, 22:05 (UTC)

Mě by hlavně zajímalo, jestli se někdo pustí do toho přejmenovávání určených fotek. A třeba tu violku klidně přejmenovat na Viola undetermined.JPG. Klidně budu asistovat, ale chtělo by to někoho s filemover právy na Commons.--Vojtech.dostal (diskuse) 20. 5. 2012, 22:13 (UTC)

Práva má třeba Packa. Jinak {{Rename}} funguje velmi rychle - do hodiny je hotovo, ale už se mi i u jednoho přesunu dva přesouvači poprali (= každý přesunul jinam). --20. 5. 2012, 22:29 (UTC), Utar (diskuse)

Návrh na nemazání, ale přesouvání určených[editovat zdroj]

Navrhuji založit Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/Určovna-určeno a přesouvat sem kvalitní fotografie určené na 99%. Tuto stránku (její sekce) můžeme použít k odkazování na jakousi "organickou fotografickou přílohu" k chráněnému území. Mazáním určených druhů jaksi mizí ta práce určovatelů.--Dendrofil (diskuse) 29. 5. 2012, 18:32 (UTC)

Proč ne, já to stejně nestačím zpracovávat na Commons.--Juandev (diskuse) 29. 5. 2012, 20:39 (UTC)
Tak jsem to založil a něco tam už přesunul. Odmaz zde však ponechám na vkladatelích fotek.--Dendrofil (diskuse) 30. 5. 2012, 19:25 (UTC)

Zahrnout či nezahrnout[editovat zdroj]

Mám trochu specifickou otázku. Houbařem mi byly přineseny k určení dva hřiby z oblasti Vrbenských rybníků. Protože houbám rozumím jak koza petrželi, udělal jsem fotky a předal je k určení odborníkům a mykologickým nadšencům (i když se zdálo, že co člověk, to názor, k nějakému určení to už spěje). Otázky jsou dvě:

  1. Chceme fotky (vzácných) hub z chráněného území, i když nejsou pořízené přímo v tom území, ale až doma na bílém hadru?
  2. Druhá věc se pak týká toho, že první z hub zřejmě byla nalezena cca 200 metrů za hranicí chráněného území (to ještě ověřím) - má smysl tohle řešit, nebo ji mám zakategorizovat do chráněného území a polohu těsně za hranicí upřesnit v popisu? --Xth-Floor (diskuse) 1. 8. 2012, 13:01 (UTC)
  • Nikdo nemá názor, ale nevadí - nějak jsem to vyřešil :-) Leccos se mi podařilo najít a jakž-takž nafotit na místě, takže jsem z toho něco vybral, nahrál na commons a vložil do článku. --Xth-Floor (diskuse) 8. 8. 2012, 18:46 (UTC)
Ahoj, já jsem nad tím přemýšlel a chtěl jsem ti sem napsat, nicméně jsem zapomněl. a) určitě bych houby nesbíral na území chráněných oblastí. Tam by se nic sbírat a trhat nemělo, tudíž pořizovat odtud fotografie na bílé látce je z toho pohledu pro mne neetické a fotografie bych asi odmítl, abychom lidi nemotivovali tam znova a více trhat/sbírat b) polohu bych upřesnil a do kategorie zařadil.
S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 8. 8. 2012, 19:42 (UTC)
Aby nedošlo k omylu - na území všech chráněných oblastí s výjimkou |NPR obecně a PP Luční je sběr hub a lesních plodů povolen. Nesmějí se sbírat rostliny (mimo zmíněné plody) a chytat živočichové. --Xth-Floor (diskuse) 8. 8. 2012, 20:44 (UTC)

Příliš dlouhé[editovat zdroj]

Stránka už obsahuje příliš mnoho fotek, mnohé zde visí už dlouho. Bylo by dobré, kdyby autoři fotky na commons popř. nechali přejmenovat pomocí šablony rename nebo alespoň přiřadili k nim správný popis a zařadili do správné kategorie a hlavně se něco přesunulo do určených. Je dobré zde nechat nějakou dobu i určené fotky, měsíc 2 měsíce třeba, ale déle ne. Takže bych přednostně přesouval fotky, které tu visí měsíce a roky, ať to přece jen trochu ubyde.--Don Pedro (diskuse) 6. 10. 2013, 09:58 (UTC)