Diskuse k šabloně:Dějiny Francie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Trochu mi tam neštimuje ten středověk. Možná by bylo lepší udělat mezi starověkem a středověkem franskou říši, do ní zařadit Merovejce a Karlovce, a ve středověku pak ponechat pouze Kapetovce a Valois. Případně mě napadla ještě druhá možnost: vypustit Merovejce a Karlovce a ponechat ve středověku franskou říši, Kapetovce a Valois. --Decebalus 11:41, 29. 1. 2008 (UTC)

Naprosto souhlasím, jen to správné řešení ještě úplně nevidím. Asi bych se přikláněl k samostatné Franské řiši, přece jen nepatří ani do starověku, ani do středověku. Jen se trochu bojím, že některé čtenáře by to mohlo trochu zmást. Ale problém vidím i s tím zbytkem středověkých dějin, jelikož články Kapetovci ani Valois nejsou ani zdaleka odpovídající, a vlastně ani nemohou, mají-li být spíše výčtem panovníků. Pročež se z nich ovšem nikdo o středověkých dějinách Francie příliš nedoví. Což byl také jeden z důvodů, proč jsem v původní verzi do středověkých dějin zařadil i stoletou válku, byť její zařazení do této šablony je jistě problematické a z hlediska struktury šablony tam jistě nepřísluší. Vůbec si nejsem jistý, jak by šablona měla vypadat, aby skutečně byla co nejužitečnější. První možnost je pojmout ji jako seznam vládnoucích dynastií. Tento způsob se už ovšem v moderních dějinách opouští a dějiny se čím dál častěji píší spíše jako dějiny obyvatel a národa než dějiny panovníků. Nabízí se tedy druhý přístup, a to tematický. S tím by ovšem bylo jistě dosti práce: které dlouhodobější události ve francouzských dějinách upřednostnit? jak je uspořádat? a existují na wikipedii potřebné články? Dalo by se jistě inspirovat šablonou dějin Španělska, nevím ale jestli lze francouzské dějiny rozčlenit na podobná období. A systém Pravěk, Starověk, Středověk, Novověk a Moderní dějiny bych rozhodně opouštět nechtěl. Šablona taky nesmí být příliš dlouhá. Velmi bych v těchto otázkách uvítal nějakou pomoc, takže jestli máte nějaké nápady, budu za ně vděčný. S pozdravem Farran 11:32, 1. 2. 2008 (UTC)

Změna šablony[editovat zdroj]

Myslím, že by bylo vhodnější šablonu převést na navbox. Je někdo proti? --Faigl.ladislav slovačiny 21. 1. 2011, 22:09 (UTC)

No ona je celá zbytečná - některé věci není nutné či vhodné odevšad odkazovat, a na ty zbylé stačí sekce Související odkazy. Aneb v tomto smyslu nahradit a smazat. Ale podobných nevhodných (jsou na začátku článku) šablon je tu bohužel několik.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 21. 1. 2011, 22:16 (UTC)