Diskuse:Zebra kvaga

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zřejmě je to trochu komplikované, podle mnoha zdrojů, např. i en:Plains Zebra =(redirect) en:Equus quagga označuje Equus quagga celkem normálně vypadající a stále žijící zebru, podle [1] bylo asi v roce 2004 přijato? navrženo? nové názvosloví a ta vyhynulá kvaga je snad poddruh Equus quagga quagga, nějaké info je i na [[2]], ale to nejsou žádné zdroje...

Mám z toho pocit, že snad až někdy v 21. století se našly důvody, proč Equus burchelli s různými poddruhy je vlastně Equus quagga, (mj. na en.wikipedia.org to na základě dat z ITIS bylo opraveno 04:58, 7 Aug 2004 by Grendelkhan), a ta pravá vyhubená kvaga je tedy správně Equus quagga quagga... ale ať se na to někdo fundovaný podívá, prosím.

Že to tak je napovídá i en:Quagga, vlastně i taxobox zde v článku, takže snad by stačilo upravit úvodní větu: Zebra kvaga (lat. Equus quagga quagga) je poddruh zebry stepní vyhubený v 19. století. Xlboy 23:07, 13. 4. 2005 (UTC) (ale já se na to necítím, přiznám se, dost informovaný a pevný v kramflecích :-))) - a taky by to měl někdo poopravovat na en, ale to už fakt není pro mne)

zajímavý článek, ale není těch fotografií pět? uvádí to http://www.quaggaproject.org/ --Kyknos 06:39, 14. 4. 2005 (UTC)

Taxonomie je trochu sporná, nebyla udělána včas a teď už není z čeho ji stanovit. Zdá se podle novějších zdrojů, že je to poddruh, tak jsem článek opravil. Ohledně počtu fotek, taky jsem si toho všiml, ale prostě na několika webech píšou tři a na quaggaproject pět. Abych měl jasno, asi bych je musel mít pohromadě, nebo nevím. :-) Ještě vrazím do článku ten obraz z Versailles, pro představu o barvě srsti.
— Egg 08:09, 14. 4. 2005 (UTC)

Dodatečně upozorňuji, že ty poddruhy jsem tam doplnil já snek01. Viz. http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Zebra_kvaga&diff=59396&oldid=59395

  • Neměl jsem sice ten článek z Mammalian Biology k dispozici, ale vysvětlil jsem zde postavení zebry kvaga vzhledem k ostatním zebrám a o to tu šlo. V latinských jménech je situace jasná (to upravují Pravidla). Ale jestli se teď druh Eguus guagga česky jmenuje zebra stepní nebo zebra kvaga nevím. Nechám se rád poučit. Logicky správnější by byl pro druh název zebra stepní, aby se to nepletlo s vyhynulým poddruhem zebra kvaga. Ale zebra kvaga byla popsána dříve (a je to tedy nominotypický taxon, a je tudíž podle ní latinsky pojmenován druh) než zebra stepní. Znáte jiné podobné příklady (nebo nejlépe nějaké pravidlo, které tohle řeší)?
  • V další poddruzích je nejasná a sporná situace.
snek01 12:48, 14. 4. 2005