Diskuse:Západoslovanské jazyky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vendština je podle mého názoru germanismus pro lužickou srbštinu. -- Vít Zvánovec 11:08, 22. Črv 2004 (UTC)

Taky si to myslím. Kromě toho je to ještě jeden jihoafrický jazyk, ale to asi autor neměl na mysli :-) --Dan Zeman 13:48, 22. Črv 2004 (UTC)


Polabština není a nebyl liturgicky jazyk. Německé folkloristé zapsali ovšem několik polabských modliteb, ale to byly jen překlady pro domácí užitek Slovanů, nikoli liturgické texty. Kameal 14. 11. 2011, 22:51 (UTC)

Moravština[editovat zdroj]

Zdravím, já se sice osobně delší dobu snažím najít vnitřní pochopení důvodu, proč na Moravě potřebují vlastní jednotný jazyk (a proč my v Kerkonoších, kerý maj i v zejmě na skijich ve futeři svý krásy, svuj jazyk nemáme - cák z toho někdo někdy ďál potřebu?), ale tak či onak - moravština oficiálně neexistuje, a proto nevidím jakýkoliv důvod proč by měla být uvedena mezi západoslovanské jazyky. Navíc to zmátlo mého známého z ciziny, který mě na to mimochodem upozornil když se na mne obrátil s otázkou proč na české verzi stránek je nějaká "moravština" a na anglické nikoliv. Proto, přátelé, nezneužívejme Wiki k propagaci něčeho, na co se i někteří Moraváci dívají skrz prsty a považují to, lidově řečeno, za blbost - potřebu dělat z dialektů a nářečí v ČR samostatné jazyky (jakoby naše země měla zapotřebí rozdělovat jednotu národa v téhle době, namísto aby se těšila ze své různorodosti a kulturního bohatství). Prosím o nějaké oficiální vymazání "moravštiny" ze západoslovanských jazyků. JŠ

24.6.2012 - Prosba bez odezvy, proto si dovolím údaj o moravštině vymazat sám. Především z toho důvodu, že Wiki je encyklopedie, a dokud nebude tzv. moravština oficiálně uznána za samostatný jazyk, nelze jí zařadit mezi západoslovanské jazyky ale maximálně mezi dialekty češtiny. Moje osobní poznámka - kdyby měl být každý dialekt zapisován jako samostatný jazyk do encyklopedií, tak potěš koště. Už jen v ČR je dialektů až přespříliš, a to rozhodně ne jen na Moravě.