Diskuse:X Window System

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Opravdu je X počítačový program? Právě si čtu jeden HOWTO a spíše se mi zdá, že se jedná o trochu jiný koncept, mimo to je to vcelku obstojně projednáno na enwiki. Zdejší článek je poněkud silně zjednodušující až mystifikující. Bohužel mé znalosti v současné době nestačí na to, abych článek přepracovával... ale chtělo by to.. --Mince 02:22, 25. 12. 2006 (UTC)

Máte pravdu ... zkusím alespoň trochu upřesnit. -- Hkmaly 20:24, 27. 12. 2006 (UTC)
Jde opravdu o program, konkrétně o součást X11, takže se dá nainstalovat či odinstalovat, ale takhle manipulovat bych s ním nedoporučoval, bodejť většina lidí ani neumí napsat StartX...
Pokud je míněno jen „X“, pak to je linka na program „X server“, což je základní kámen X Window System. X server ovládá hardware (grafickou kartu), obsluhuje vstupy (klávesnice, myš), vytváří obraz (tj. viditelnou bitmapu) tak, že komunikuje s „X aplikacemi“ pomocí „X protokolu“. Dříve měla každá grafická karta svůj vlastní server (XFree86), dnes (X.org) je X server jen jeden a ovladače pro grafické karty jsou jako moduly (jako moduly jsou i další komponenty). X server je možné samostatně spustit – vytvoří grafickou plochu a zobrazí kurzor myši. Pokud se dále spustí ještě správce oken (windows manager) a panel, získáme typické grafické uživatelské prostředí (GUI) --Milan Keršláger 28. 7. 2010, 12:14 (UTC)

Současná[editovat zdroj]

Odkaz na rok pod slovem současný je opsán z en wiki a považuji ho za dobrý nápad: tvrzení může na wiki zůstat desítky let a ztratit aktuálnost. -- Hkmaly 22:29, 28. 12. 2006 (UTC)

Přesnost článku zpochybněna[editovat zdroj]

Článek zjevně obsahuje zavádějící tvrzení a potřebuje opravit. Pokusil jsem se přeformulovat a opravit kapitolu X Server, avšak stejně pochybuji, že je nyní správně. Minimálně je zmatená. Stejně tak zbytek článku. Milan Keršláger 15. 12. 2008, 17:48 (UTC)

Kapitolu X server jsem v opravil. Zasloužila by však podrobnější popis. --Milan Keršláger 19. 8. 2010, 07:04 (UTC)
Článek jsem přepsal a odstranil jsem šablonu přesnost. --Milan Keršláger 19. 8. 2010, 09:06 (UTC)