Diskuse:Vojenské zpravodajství

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Kixx v tématu „Historie

Historie[editovat zdroj]

@Kixx: Hezký den, níže je zpětná vazba od p.Pospíšila, která nám k článku přišla e-mailem od čtenáře. Vůbec tématu nerozumím, tak myslím, že bude nejlepší připomínku zveřejnit zde:

V odstavci Historie je uvedeno: V oblasti vojenského zpravodajství existovaly v ČR, respektive Československu dvě vojenské zpravodajské služby: Vojenské obranné zpravodajství (kontrarozvědka) a Vojenská zpravodajská služba (rozvědka). Jejich vznik se datoval před rok 1989.
Informace je nepřesná. Do roku 1989 existoval oficiálně název vojenská kontrarozvědka, termín vojenské obranné zpravodajství nebyl pro tuto součást používán. Kontrarozvědka nebyla nikdy zpravodajskou službou, byla součástí Československé lidové armády a její příslušníci plnili úkoly, které souvisely s vnitřní bezpečností státu a obranou státního území proti potenciálnímu vnitřnímu protivníkovi. Existovala samostatně v rámci resortu obrany a z pochopitelných důvodů byla jednou s nejvíce utajovaných součástí armády. Úvahy o spojení vojenské zpravodajské služby a vojenské kontrarozvědky se začala objevovat v devadesátých letech dvacátého století. Pravděpodobně lze konstatovat, že sloučení obou součástí k 01. 01. 2005 nebylo šťastným politickým krokem, protože jejich úkoly jsou diametrálně velmi odlišné, ale o tom by měli přemýšlet jiní. Pokusy o odstranění názvu kontrarozvědka používaného před sedmnáctým listopadem 1989 byly důvodem, proč se objevovaly jeho nejrůznější varianty včetně termínu vojenské obranné zpravodajství. Návrat k původnímu názvu byl uskutečněn v období, kdy se objevily první úvahy o možnosti začlenění České republiky do NATO a bylo zjištěno, že termín pro kontrarozvědku v anglickém jazyce, odpovídající v českém jazyce slovu kontrarozvědka, je counterintelligence. Spojení uvedených slov bylo ale možná důvodem rozhodnutí o sloučení vojenské zpravodajské služby a vojenské kontrarozvědky, protože anglický výraz intelligence je kromě jiných významů vyjádřením pro vše, co souvisí se zpravodajskou činností. Podrobné údaje k této tématice včetně historie vojenské zpravodajské služby a vojenské kontrarozvědky by mohli poskytnout pracovníci Vojenského historického ústavu, U Památníku 2, 130 05 Praha 3, Česká republika.

Upozorním pana Pospíšila na diskuzi zde. Díky za případné vyřízení (nebo za označení dalších zdejších expertů na toto téma),--Vojtěch Dostál (diskuse) 11. 9. 2017, 09:45 (CEST)Odpovědět

Díky za upozornění, trochu jsem to podle zdrojů upravil a doplnil. Za případné připomínky p. Pospíšila budu rád. Může je sem napsat, nebo přímo editovat. --Kixx (diskuse) 11. 9. 2017, 16:29 (CEST)Odpovědět