Diskuse:Vlak svobody

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Podobný útěk se povedl v roce 1961 v Berlíně po stavbě zdi - popisuje jej kniha August 1961 - S-Bahn und Mauerbau, kterou napsal Udo Dittfurth a vydalo nakladatelství Verlag GVE v roce 2006 (2. vydání). Strojvůdce se tenkrát přihlásil na mimořádnou směnu ve prospěch národního hospodářství nebo tak nějak. Dostal vlak Oranienburg - Falkensee. Do vlaku nastoupila celá jeho rodina a další známí, jedněm dokonce ujel, tak ho doháněli autem. V průběhu jízdy stále pomalu snižoval tlak v hlavním potrubí, až bylo docela prázdné (musí se to dělat opatrně, na pomalý pokles brzdy nereagují). Poté projel koncovou stanicí a pokračoval směrem na Spandau. V tu dobu měl po této trase projíždět i vlak do Západního Berlína, pohraničníci se zřejmě domnívali, že to je on, protonepodnikli žádná opatření. Také v tomto případě zastavil vlak za hranicí a policisté se vraceli. --PetrS. 16. 6. 2009, 08:28 (UTC)

Obsluha vlakové brzdy[editovat zdroj]

Jak už to bývá , hrdinové z totalitních režimů o sobě nevypráví jen čistou pravdu. I při sebepomalejším ůniku vzduchu z hlavního potrubí pod nastavený tlak 3,5 baru vlak spolehlivě zabrzdí.Tlak je nastaven zaplombovaným štoubem na brzdovém rozvaděči.Toto opatření mají i vozy dovážené z DDR.Zajištění brzd proti použití záchrané rukojeti je možno dvojím způsobem. 1. nejprve odbrzdit a pak přestavět ventil uzavěru brzdových válců umístěném na rozvaděči do polohy "zavřeno" a dále zavřít ventil průběžného potrubí na lokomotivě,nebo 2.zabrzdit,táhlem vypustit jako při přebití a pak zavřít ventil na lokomotivě. Ruční brzdu lze zablokovat více způsoby.Např.vázacím drátem.Než by ho soudruzi vymotali tak je vlak v ňemecku.Nevérohodné je vyprávění o hlídání ručních brzd ozbrojenou stráží a hejnu stbáků.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) ‎ Miroslav Zuna (diskusepříspěvkybloky) 12. 8. 2012, 01:01 (CE(S)T)

Pokud se jedná o poválečné období, je dost pravděpodobné, že vozy měly vyčerpatelnou brzdu. Tam stačí lehce povolit (napustit brzdové potrubí), rozvaděče odfouknou a v pomocném vzduchojemu už skoro žádný vzduch na další zabrzdění není. Dále, brzda při pomalém úniku vzduchu nezabrzdí. To se využívá při nízkotlakém přebití (mírné zvýšení tlaku nad 5 bar), kdy se pak tlak v HP samočinně pomalu vyrovnává, aby brzdy znovu nenaskočily, jinak by tato manipulace byla k ničemu. --PetrS. (diskuse) 19. 8. 2012, 13:12 (UTC)

Nesrovnalosti z tendenčních zdrojů[editovat zdroj]

V Aši není žádná výhybka,kterou bylo potřeba zkontrolovat,zda je přestavena do Německa.Jelikož šlo u soupravu vozů taženou jen 1 lokomotivou,a poté se měl vlak z Aše vrátit do Chebu ,mohla výt vlaková cesta postavena jen a pouze na jižní stranu kolejiště.Odtud se všechny koleje sbíhají na selbské zhlaví směrem do Německa.Na severní stranu od výměny č.1 vede jediná kolej do Hranic v Čechách.Na té by však nemohla lokomotiva objet soupravu kvůli návratu do Chebu. Vlak rozjetý na 70km/h dojede z Aše na státní hranici cca za necelé 2 min.Něž se soudruzi probrali z šoku,pochopili situaci a zjistili neúčinek záchrané brzdy tak je vlak cca v polovině cesty.Nakonec by zjistili,že ruční brzdou nelze zozjetý vlak ubrzdit.Nač tedy ozbrojené stráže u brzd?

Každý totalitní režim ná své hrdiny a padouchy výužívané k propagandě a černobílému vidění světa.A tak na jedné straně se ti co se vrátili do ČSSR dělali hrdiny co čelili strašnému teroru ze strany ůnosců,na druhé straně ti co zůsltali v Německu dělali hrdiny ze sebe tam.Je třeva vzít v úvahu fakt,že hlavní strůjce útěku více než před komunistickou totalitou prchal před svoji manželkou po odhalení nevěry.Více pravdy bude známo po úplném odtajnění archivů StB.Tento příspěvek přidal 12. 8. 2012 Miroslav Zuna původně do vlastního článku

Nevím, zda se od té doby do dnešních dnů změnila konfigurace kolejiště žst. Aš či nikoli. Pokud se nezměnila, tak v severní části kolejiště (směr Hranice v Čechách) byly dvě dopravní koleje (č. 10 a 12) odbočující z přímé koleje č. 1 výhybkou č. 4 (nikoli č. 1), čili objetí lokomotivy bylo možné a vlak tedy mohl jet na severní stranu stanice. --Cmelak770 (diskuse) 31. 10. 2012, 13:49 (UTC)