Diskuse:Vláda Antonína Zápotockého a Viliama Širokého

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

chápu důvod ke sloučení článku, ale výsledek mi přijde hodně neobratný. Vláda Antonína Zápotockého a Viliama Širokého zní jako by to byl nějaký římský duumvirát. Zdroj z vládního webu není posvátný. Předpokládám, že z hlediska ústavního je výměna předsedy vlády i změnou vlády. Navrhuji obnovit 2 samostatné články, --Davcza 7. 1. 2012, 07:43 (UTC)

Důvod ke sloučení bylo sladění se stylem článků o vládách s obdobným "výměníkem" - např. Vláda Josefa Korčáka, Ladislava Adamce, Františka Pitry a Petra Pitharta či Vláda Petera Colotky, Ivana Knotka a Pavola Hrivnáka. Styl článků pojednávajících o vládách, za jejichž existence se vystřídalo více premiérů, by po podle mého názoru měl být jednotný. O ústavním hledisku, kdy se odstoupení předsedy vlády ze své funkce rovná demisi celé vlády, uplatňovaném před přijetím Ústavy ČR si právě nejsem jistý. Tato vláda má například jen jediné programové prohlášení, což chápu tak, že výměna na postu premiéra byla chápána jakožto výměna jakéhokoli jiného ministra a vláda pokračovala nadále jako jeden celek. Zmíněná vláda Zápotockého a Širokého má sice dvě programové prohlášení, v tom druhém se však píše, že "vláda republiky predstupuje pred Národné shromaždenie po reorganizácii", což bych tedy chápal jako změnu na postech a ne jmenování celé nové vlády. Tento zdroj nehovoří o nutnosti demise celé vlády v případě demise premiéra i v současné době. Podobné změny byly uplatňovány za dob existence Československa jak jeho federálních vládách, tak ve vládách České a Slovenské socialistické republiky. Otázkou tedy zůstává, jak články o těchto vládách pojmenovat. Vím, že mnou zvolený styl se jeví poněkud kostrbatě, rozhodně bych ale článek znova nerozděloval. Jiným řešením by tedy mohlo být případné přemenování článku, já bych ho však nechal v současné podobě. --Thomas999 9. 1. 2012, 13:27 (UTC)

Je tam překlep a bohužel mi nejde upravit - místo Antonína Zápotockého má být Klement Gottwald. V té větě o výměně předsedy vlády.

Kde přesně by měl být K. Gottwald? Podle mě je článek v pořádku. --Davcza (diskuse) 30. 5. 2012, 20:28 (UTC)