Diskuse:Veliký znak republiky Československé

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 16 hodinami od uživatele Mv100 v tématu „Slovenská varianta znaku

Veliký x velký[editovat zdroj]

Označovalo se to jako veliký znak republiky Československé, nebo velký znak republiky Československé? Viz senat.cz. --Luděk 09:01, 1. 12. 2007 (UTC)

Podle znění zákona (z.č. 252/1920 Sb.) jde o Veliký znak republiky Československé. Také jsem na to koukal - zní to trochu archaicky. Mimochodem, i ta senátní stránka odkazuje v popisku pod znakem na § 6 zákona a slovo "veliký". (Pouze název uvedený na stránce nad znakem je nepřesně přepsaný.)--Dr. Králík 09:12, 1. 12. 2007 (UTC)

No právě - že tam jsou oba názvy. --Luděk 09:15, 1. 12. 2007 (UTC)

Heraldika[editovat zdroj]

Proč v textu psáno v horním pravém rohu zadného štítu znak Slovenska, a na obrázku umístěn opačně v levém? U ostatních znaku také popis polohy a umistění na obrázku opačný. Jak chápat strany z pohledu diváka nebo jinak?24. 10. 2009, 03:19 (UTC)
V heraldice se zásadně znak popisuje z pohledu štítonoše, tedy co je z pohledu štítonoše vpravo, je z pohledu pozorovatele vlevo. (Ještě poznámka: všiml jsem si, že sekce "Popis" téměř doslova parafrázuje oficiální popis znaku včetně archaických výrazů: "úst rozžavených", "s jazykem vyplazitým", "patriarší kříž". Považuji za zbytečné takto duplikovat popis; pokud je tato sekce zapotřebí, mohl by tam místo toho být heraldický popis [blason] podle současných zvyklostí. Navíc se popis dopouští heraldického faux-pas - jako první popisuje štítonoše.) - Mike Rosoft (diskuse) 19. 4. 2013, 16:33 (UTC)
  • Pokusím se o blason podle novodobého stylu (jako neheraldik - někdo vzdělanější mě jistě opraví):
Štít se středním štítkem, dvakrát dělený, horní pole polceno, dolní dvakrát polceno. Na štítku znak Čech: na červeném poli stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zbrojí. Vpravo nahoře znak Slovenska: na červeném poli modré trojvrší, na prostředním kopci stříbrný dvojramenný kříž. Vlevo nahoře znak Podkarpatské Rusi: pole polcené, vpravo na modrém poli tři zlatá břevna, vlevo na stříbrném poli červený stojící medvěd. Napravo od štítku znak Moravy: na modrém poli stříbrně a červeně šachovaná orlice se zlatou korunou a zbrojí. Nalevo znak Slezska: na zlatém poli černá orlice se stříbrnou pružinou, s červenou zbrojí, zlatě korunovaná. Vpravo dole znak Těšínska: na modrém poli zlatá orlice. Dole uprostřed znak Opavska: pole červeno-stříbrně polcené. Vlevo dole znak Ratibořska: pole polcené, vpravo na modrém poli zlatá korunovaná orlice, levé pole stříbrno-červeně polcené. Štítonoši jsou dva čeští lvi s červeným jazykem, stojící na lipových ratolestích, pod nimi stuha s heslem "Pravda vítězí", vše zlaté.

(Není třeba popisovat, že lev má otevřenou tlamu a vyplazený jazyk - to je standardní vyobrazení lva v heraldice. Stejně tak není třeba popisovat, že zvířata hledí napravo, protože to se implicitně předpokládá; naopak pokud by hleděla na heraldicky levou stranu, muselo by to být v popisu zmíněno. Jsem v rozpacích, zda prostřední řadu explicitně popisovat jako polcenou; myslím, že stačí popsat pole napravo/nalevo od vnitřního štítku. Oproti oficiálnímu popisu jsem výslovně zmínil, že moravská a slezská orlice jsou zlatě korunované; dále že lvi štítonoši mají červený jazyk [tj. odlišný od zlatých lvů a jejich zbroje - viz [1], heslo "lev"], dále na čem štítonoši stojí. Ještě k těšínské orlici - oficiální popis nezmiňuje, že by měla být korunovaná [viz např. vyobrazení zde], ale naopak na znaku v katedrále svatého Víta jsou korunované všechny orlice.)

Ale možná, že vytvořením vlastního blasonu bych se dopustil originálního výzkumu, který do článků na Wikipedii nepatří. - Mike Rosoft (diskuse) 19. 4. 2013, 19:38 (UTC)

  • Částečně jsem přepsal popis znaku:
    • vynechávám detailní popis lva a to, že zvířata hledí napravo;
    • slova "s čelenkou" nahrazuji za "korunovaný";
    • "patriarší kříž" jsem nahradil za "dvojramenný" (mohl bych použít také slova "patriarchální kříž");
    • pro svislé rozdělení pole používám termín "polcený" (ano, je to archaický výraz, ale dnešní heraldika jej důsledně používá);
    • ve shodě s originálem ponechávám neheraldické použití bílé barvy místo stříbrné;
    • používám přítomný čas namísto minulého, protože popis je platný stále (i když znak se již nepoužívá).

Mike Rosoft (diskuse) 20. 4. 2013, 03:56 (UTC)

Podkarpatská Rus a další[editovat zdroj]

... byla přece historická území první republiky. Wikipedii lze věřit asi nejvíce, ale když nám "Stalin ukousl ocas", pochybuju, že na to soudruzi zapomněli. Nebo ano? (Rád se poučím.) --Lukáš Král (diskuse) 1. 4. 2022, 10:16 (CEST)Odpovědět

Slovenská varianta znaku[editovat zdroj]

Existuje nějaká zdroj k faktu, který nyní článek uvádí, že na území Slovenska byl státní znak používán s heslem „Pravda víťazí“? Kromě Wikipedie samotné se mi tuto informaci nepodařilo nijak dohledat. Do článku byla zanesena editací od @ThecentreCZ z 6. 2. 2017, který do článku přidal svg údajné slovenské varianty propsané z Commons. Na Commons už ale příslušný soubor neexistuje, jeho autorem byl patrně @J budissin, který se na soubor odkazuje v albu svých nahraných souborů. Pokud tato informace není nijak ověřitelná, navrhuji ji z článku odstranit. --Mv100 (diskuse) 2. 5. 2024, 15:13 (CEST)Odpovědět