Diskuse:Vazba (právo)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Upřesnění a rozpracování původního textu[editovat zdroj]

Původní text o vazbě jsem rozšířil a upřesnil. Z hlediska NPOV jsem však nemohl souhlasit s tvrzením, že

"Trestní řád sice obsahuje poměrně složitá ustanovení omezujující maximální dobu vazby, ale obecně je v České republice vazba nadužívána, bývá nadměrně dlouhá a používá se v rozporu se zákonem i jako prostředek, jak obviněného přimět k přiznání nebo k tomu, aby orgánům činným v trestním řízení poskytl další informace, např. označil další spolupachatele."

Takové vyjádření podle mého názoru není vůbec neutrálním pohledem na věc a není mi zřejmé, odkud původní zpracovatel takovou (objektivně neověřitelnou) informaci čerpal. Ve své právní praxi jsem nikdy se nesetkal s vazbou, která by byla používána jako nátlak na obviněného, otázka častého užívání vazby souvisí s jejím vymezením v trestním řádu (vazební důvody, praxe výkladu jednotlivých právních pojmů) a s reálnými funkčními alternativami náhrady vazby jinými opatřeními. Délka vazby pak souvisí obecně s délkou trestního řízení, a to jak přípravného řízení, tak i řízení před soudem. Domnívám se, že z hlediska délky vazebních řízení a omezení u bagetelních deliktů přinesla pozitiva tzv. velká novela trestního řádu provedená zákonem č. 265/2001 Sb.

Jelikož původní zpracovatel textu Tompecina se už na projektu Wikipedie aktivně nepodílí, vypustil jsem spornou pasáž bez projednání s jeho osobou.

Radek Bartoš 18:20, 25. 6. 2006 (UTC)