Diskuse:Val (opevnění)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Ikcur v tématu „Úvod a námět na rozšíření

Úvod a námět na rozšíření[editovat zdroj]

Poznámky k úvodu a náměty na možné rozšíření článku:

  • obranný násyp, často vyztužený kůly, trámy nebo zdivem – Archeologové takové konstrukce označují jako hradby, které podle konkrétní podoby dělí na více typů. Jak je to s terminologií u novověkých opevnění, nevím. Zejména populární literatura pojmy hradba a val často vzájemně zaměňuje.
  • Val býval často na vnější hraně příkopu – Tvrzení podle mě platí zejména pro vrcholně středověké objekty. U pravěkých hradišť se val nachází častěji až za příkopem. Nemám pro to žádný konkrétní zdroj, vycházím ze zkušenosti. Opět si nejsem jist novověkými stavbami; glacis býval na vnější straně, ale nevím (a momentálně nemám vhodné zdroje), jak vypadala např. polní opevnění během třicetileté války, která článek zatím vůbec neuvádí.

--Petr Kinšt (diskuse) 2. 10. 2017, 18:25 (CEST)Odpovědět

Doporučoval bych prostudovat: KUPKA, Vladimír et all,Pevnosti a opevnění v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Libri 2002. ISBN 80-7277-096-9. Vývoj opevnění od pravěkých oppid, hradišť přes hrady, bastionvé opevnění až po novodobou betonovou linii budovanou mezi světovými válkami. Příklady podloženy výzkumy jsou prezentovány na významných i málo známých lokalitách či městech. Ikcur (diskuse) 2. 10. 2017, 22:07 (CEST)Odpovědět