Diskuse:Výklad práva

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Musím poznamenat, že tento "výklad interpretace" právních norem je mimořádně zjednodušený a evidentně se tématikou zabývá velmi povrchně. Postrádám třeba zmínku o výkladu soudním, doktrinálním, oficiciálním a řadě dalších pod základní subsumované.

Druhy výkladu podle závaznosti[editovat zdroj]

Není mi jasná tato věta (nejsem na tuto problematiku odborník):

"Výjimkou jsou určitá rozhodnutí obecného soudu, např. o osobním stavu, a také všechny vykonatelné nálezy Ústavního soudu, která jsou závazná pro každého." Pokud jsou tato rozhodnutí/nálezy výjimkou, znamená to snad, že nespadají pod oficiální druh výkladu? Pod jaký druh výkladu tedy spadají? Nebo se jedná o nějaké subtypy oficiálního výkladu?

Dále jsem z článku nepochopil rozdíl mezi výkladem Ústavního soudu ČSFR (legální výklad), nálezem Ústavního soudu ČR (oficiální? výklad) atp. 82.142.87.33 19. 7. 2012, 18:44 (UTC)

Editujte s odvahou[editovat zdroj]

Děkuji vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Neváhejte v článku provést potřebné změny, a to nejlépe s uvedením zdroje. Noví přispěvatelé jsou vždy vítáni. Co do Wikipedie Vy sám nenapíšete, to tu opravdu uvedeno nebude ! --MiroslavJosef 27. 3. 2009, 12:11 (UTC)