Diskuse:Umělý jazyk

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Čo by sa stalo, keby Európska únia rozhodla, že vo všetkých školách jej členských štátov by sa začal učiť ako prvý z povinných cudzích jazykov - ESPERANTO?

Vychádza mi približne nasledovné:

1. všetky deti by sa po veľmi krátkom čase ESPERANTO naučili (je jednoduché) - vedeli by sa v tomto jazyku dohovoriť slovne i písomne.

2. ESPERANTO by sa stalo jazykom, ktorý by bolo nutné brať vážne, veď by ním hovorili obyvatelia jedného zo štátov, ktoré majú vo svete dôležité postavenie. A POSTAVENIE tohoto štátu by okamžite prijatím takého rozhodnutia VZRÁSTLO.

Z čoho vyplýva, že i v ostatných štátoch by sa oplatilo ESPERANTO učiť. Postupne, vzhľadom na jednoduchosť jazyka by stále viac RÁSTOL POČET ESPERANTOM HOVORIACICH ĽUDÍ - na celom svete.

3. Vnútri EU by sa odstránila JAZYKOVÁ DISKRIMINÁCIA.

4. Znalosť ESPERANTA by bol dobrý základ i pre učenie sa iných cudzích jazykov, naše deti by sa ľahšie mohli púšťať i do štúdia ďalších cudzích jazykov.

5. Nikoho nediskriminujúca znalosť spoločného jazyka by z nás mohla vytvoriť skutočný funkčný celok, s reálnou SPOLOČNOU silou. Obyvatelia EU by začali vnímať okrem svojich špecifík i svoju súnáležitosť.

...

PODMIENKOU by ale bolo, aby sa našla spoločná vôľa. Teoreticky k tomu netreba priveľa. Stačilo by všestranne výhodné rozhodnutie, dohoda národných vlád.


--Zvedavec 06:17, 21. 8. 2004 (UTC)


Až skutečné technologické velmoci, které mě živí (ne Evropa, ale Severní Amerika), nasadí esperanto a budou v něm rutinně vydávat odbornou i každodenní literaturu (takže nebudu muset "škemrat o překlad do Esperanta", ale budu s ním schopen ihned pracovat), až bude Unicode technologicky dokonale zvládnutou záležitostí (jenom proto, že si autor vymyslel zbytečně šest znaků s diakritikou - kdyby alespoň tohle zrušili a začali používat výhradně "x" spřežky), nebude-li potřeba se přepínat mezi českou a esperanto klávesnicí a nebude-li esperanto znít tak románsky (už jenom ta typická koncovka "o" a člen "la"), pak bych nahradil svůj pragmatismus angličtiny politicky korektnější esoterní představou používání nediskriminačního jazyka. Ale dřív naprší a bude sucho.

--160.218.208.249 09:00, 21. 8. 2004 (UTC)

Nechápu, proč Ti vadí jak esperanto zní? Každý jazyk nějak zní...

Navíc Zvědavec nemínil, že bychom okamžitě začali všichni pro všechno používat esperanto. Šlo by o postupný vývoj. Pokud se teď začnou páťáci a vyšší ročníky učit esperanto na ZŠ, bude za deset let mluvit esperantem obrovské množství lidí a vydat tu vědeckou publikaci v esperantu pak bude znamenat významné snížení nákladů pro vydavatele a tudíž jednodušší dostupnost takové literatury. Angličtina je sice pro tuto chvíli v podstatě základem, ale oproti esperantu neskutečně složitým...

Tato diskuse sem asi nepatří, ale prostě se nemůžu zdržet... ještě lepší by bylo, kdyby páťáci po prvním roce esperanta přibrali v šesté třídě libovolný jiný cizí jazyk -- který by se pak (díky propedeutickému efektu) naučili mnohem snadněji. Jestli by pak bylo esperanto široce akceptováno jako jazyk pro mezinárodní dorozumívání, při volbě tohoto druhého cizího jazyka bychom se pak už nemuseli řídit kriteriem, jestli je nějaký jazyk důležitý nebo nedůležitý. To by byl skutečný přispěvek k zachování jazykové diverzity!
Utopie? Možná, ale například takové obecné hlasovací právo by středověkým lidem také připadalo jako utopie. Chápání lidských práv ve společnosti se vyvíjí postupně. Snad už přišel čas chápat jazykové práva jako přirozenou součást lidských práv. Že v současnosti světovou jazykovou politiku diktují jakési velmoci, je pravda: ale můžeme to změnit. Anebo se za padesát let pilně učit čínsky ;) Marteno --62.131.140.230 11:57, 6. 3. 2006 (UTC)
Co je ten propedeutický efekt ? Lidi kteří se nedokážou naučit dva cizí jazyky na rozumné úrovni prostě odepíšete ? -- Hkmaly 16:56, 4. 9. 2006 (UTC)

Programovac9 jazyk[editovat zdroj]

A propos - neměly by tu být zmíněny i programovací jazyky? Z úvodní definice jsou to zjevně také umělé jazyky.--Postrach 13:09, 10. 9. 2005 (UTC)

Měly. Vedle lidských umělých (nebo plánových) jazyků k umělým jazykům patří také jazyky programovací. Marteno --62.131.140.230 11:57, 6. 3. 2006 (UTC)