Diskuse:Tis u svatého Jakuba

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Stáří 400 let? Informační tabule u stromu uvádí 180 v době vyhlášení, dnes tedy asi 200. Docela rozdíl --24. 8. 2012, 14:40 (UTC), Utar (diskuse)

To je ještě docela běžné, v rámci památných stromů se třeba u starých lip často setkávám i s rozdíly 500-600 let mezi odhady různých odborníků (některý tipne 300 let, jiný 900... :-). Nemluvě o tom, že začátkem 20. století bylo zvykem radši přidávat - důsledek národního obrození, aby se stromy daly spojovat s husitstvím - zatímco dneska, snad aby se odborníci distancovali od té staré praktiky, naopak podstřelují. Většinou to řeším tak, že do článku prostě uvedu všechny odhady, co v literatuře najdu, do závorky dám rok, ze kterého pocházejí (případně jestli jsou přepočtené na aktuální dobu) a k tomu zdroj - ať si každý může vybrat, co je jeho srdci nejbližší :-). Pěkné je, že i když se v některých případech odhady nerozcházejí, neznamená to, že je odhadovaný věk blízko realitě - třeba jedné lípě, o které se všude píše jako o 500 let staré, musí být zhruba polovina, protože se mi podařilo sehnat 200 let starý obraz, kde je zachycena jako cca 50letý stromek. A to funguje i naopak - leckerá "300 let stará" lípa je na 120 let staré pohlednici zachycena v prakticky totožném stavu, v jakém je dnes, přičemž se výrazně nezměnil ani obvod. Pokud bych se vrátil k tisům, bylo zvykem u všech vzrostlejších odhadovat věk srovnávací metodou s těmi, co rostou v Anglii, a pak vycházely hodnoty kolem 1000 (i 2000) let. Pak se u jediného v ČR (Krompach) provedla sonda, zjistilo se, že mu je zhruba 400 let a aniž by se to ověřilo na jakémkoli jiném tisu, okamžitě podobným poměrem odborníci přepočetli odhady věku u většiny ostatních tisů v republice. Takže věk je třeba brát spíš jako zajímavost, oproti realitě mohou být ty odhady úplně jinde - každý strom roste jinak rychle a není to dáno jen stanovištěm - tuším někde na Šumavě porazili smrk několik set let starý, který neměl kmen ani tak silný, jako okolní 80-100leté. --Xth-Floor (diskuse) 24. 8. 2012, 15:07 (UTC)
Aha. severnicechy.info alespoň mluví o odhadu, u AOPK bych čekal, že to opravdu počítali přes letokruhy. Přidáš to tedy do článku? Fotku té tabule můžu nahrát, ať tam nemusíš běžet :D . --24. 8. 2012, 15:17 (UTC), Utar (diskuse)
Literatury o památných stromech mám hodně, ale s počítáním letokruhů u živých památných stromů jsem se setkal jen ve dvou případech: Tis v Krompachu a Hloh v Třeboni). Ostatní jsou až na výjimky (=záznamy o zasazení v kronikách) vždy odhady. Ono je lepší neznat věk, než ho znát, ale jeho zjištěním (navrtáním) strom nakazit další dřevokaznou houbou :-) Informaci o 180 letech klidně přidám - byl na té tabuli rok, ze kterého pochází? --Xth-Floor (diskuse) 24. 8. 2012, 15:36 (UTC)
OK. Soubor:Tis červený v České Kamenici, information table.jpg - k datu vyhlášení. --25. 8. 2012, 09:58 (UTC), Utar (diskuse)

Kamenický jilm[editovat zdroj]

Kde by se měl ten jilm nacházet? V článku Seznam památných stromů v okrese Děčín ani na stránkách AOPK ho nemůžu najít. To byl vyloučen z ochrany a při tvorbě seznamu se na něj zapomnělo? --26. 8. 2012, 09:50 (UTC), Utar (diskuse)

Nepůjde o památný, ale o významný strom. Krom památných jsem do výčtu řadil i stromy vyznačené jako význané v turistické mapě, která byla k dispozici na mapy.cz. Před nedávnem ale turistickou mapu vyměnili a jsou v ní vyznačené jiné stromy (některé přibyly, jiné zmizely). A jilm už tam není :-( Pokud chceš, klidně jej z článku odstraň - strom sice může existovat, ale stejně tak je možné, že už dvacet-třicet let není. --Xth-Floor (diskuse) 26. 8. 2012, 09:57 (UTC)
No dal bych ho. Ne proto, že není památný, ale že se mi nedaří najít jediný důkaz o jeho existenci. Pokud ale víš, kde by měl stát, napiš, možná se tam dostanu a uvidíme, jestli tam ještě je. --26. 8. 2012, 10:18 (UTC), Utar (diskuse)