Diskuse:Tibia (videohra)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tibia je také kost a myslím, že jako kost je to obecnější a známější pojem, takže to bude chtít rozcestník a současný obsah přesunout jinam. Teď na to nemám dost sil, ale třeba se mi to ještě dnes povede. --Karakal 08:00, 19. 5. 2005 (UTC)

Nevím, tibia je sice zrejme kost v latine, ale proc mit k latinskemu slovu heslo v ceske wikipedii? Nebylo by lepsi vytvorit jen heslo kost, ve kterem by latinske slovo bylo uvedeno? Proc kvuli tomu zakladat rozcestnik? --Miraceti 10:06, 19. 5. 2005 (UTC)
Latinské názvy lze zároveň považovat za oficiální mezinárodně platné vědecké názvy. Považuji za samozřejmé, že budou v rámci encyklopedie rovnocenné českým a budou mít své redirekty... Cinik 10:17, 19. 5. 2005 (UTC)
Nebo se tady může použít šablona Šablona:Pojednává nebo Šablona:Pojednává2 s odkazem na kost...--Li-sung 10:10, 19. 5. 2005 (UTC)

Tibia je jedna konkrétní kost (kost holenní) a když se budete učit anatomii, tak se ji skoro určitě budete učit latinsky. Je to součást minimálně středoškolského vzdělání. Budu-li hledat článek o nějaké kosti (na jakékoliv jazykové mutaci) půjdu po tomto latinském názvu (většinou budu mít problém, vzpomenout si na český). Já uznávám, že jako zoolog jsem v tomto směru trochu deformovaná, ale ta kost je podle mě primární význam daného slova a proto by to mělo být hlavní heslo a uněj tedy upozoenění, že to může být i něco jiného. Konec konců na en: to mají taky tak. --Karakal 11:04, 19. 5. 2005 (UTC)

V tomto případě mi přijde zjevné, který význam je primární a užívanější. Totiž ona kost. --Dodo 12:11, 19. 5. 2005 (UTC)
Ono je to celé komplikovanější tím, že zatímco některé tyhle větší kosti mají latinský název jednoslovný, spousta menších už potřebuje slova dvě: os xy. A to už je pak čistá latina. V en: snad ani domácí slova pro spoustu anatomických termínů na rozdíl od češtiny nemají a proto používají výpůjčky z latiny. Protože jsme Wikipedie česká, spíš by mi příšlo články jednotlivých kostí zakládat pod českými termíny a latinské používat jako přesměrování. Článek o hře by měl ale každopádně být na stránce Tibia (počítačová hra) a nezabírat prostor kosti, zde je mezi prioritou obou použití jasný nepoměr. Miaow Miaow 20:40, 19. 5. 2005 (UTC)