Diskuse:Třídní boj

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tak aby Elm viděl že nekecám tady je pár citací ze STAGE: Archaeology of Capitalism a Handbook of nations and nationalism S pozdravem --Jenda H. 24. 1. 2012, 21:44 (UTC)

Díky za zdroj, jen mě mrzí, že to jsou sekundární zdroje. Ten dopis bych si rád přečetl celý. (K Foucaultovi mám obecně nedůvěru, snad si to nevycucal z prstu). Nevíš o přesnější dataci dopisu? Zde a zde jsem nic nenašel. --Elm 24. 1. 2012, 22:14 (UTC)
Máš pravdu ta citace je špatně podle poznámek ke kapitole jde o dopis z 5. března 1852 psaný J. Weydemeyer: "Finally, in your place I should in general remark to the democratic gentlemen that they would do better first to acquaint themselves with bour geois literature before they presume to yap at the opponents of it. For instance, these gentlemen should study the historical works of Thierry, Guizat, John Wade, and others in order to enlighten themselves as to the past 'historv of classes.' " Pokud jde korespondenci Marx - Engels v dopise ze 27 července 1854, je Thierry asi tenhle představován jako „otec třídního boje,“ Selected Carrespondena, p. 87 (Gesuamtausgabe, bd. /, 1989, p. 130; Correspondana, vol. 4, 1975, pp. 148-52). Chyba je udajně vznikla tím že, M. Foucault citoval z paměti a v původním rukopise je prej tohle: „In 1882, Marx again said to Engels: 'The history of the revolutionary project and of revolutionary practice is indissociable hom this counter history of races, and the role it played in political struggles in the West.“
Takže primární zdroj, ve změní jak jej uvádí Foucault, neexistuje, přesto je (hojně) citován. Co s tím dál? Mám to tedy smazat? Pro mě je stěžejní zmapovat překryv mezi etnickou, (rasovou) a třídní příslušností. Mluvíme o sociálních nepokojích na severu Čech a nedávné nepokoje v Anglii jsou na en uváděny jako příklad třídního boje. Popis britské underclass je nápadně podobný tomu co píše Říčan o Romech. -Jenda H. 25. 1. 2012, 10:14 (UTC)
Byl bych pro smazání, je to přeci jenom citace a není věrohodně ověřitelná. Díky za prověření. "Foucault citoval z paměti" :! - s francouzskou historiografií mám jen špatné zkušenosti. --Elm 29. 1. 2012, 16:56 (UTC)