Diskuse:Svítidlo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Petrolejka nebo svícen nejsou svítidla? --egg 17. 5. 2012, 16:08 (UTC)

V souladu s běžně zavedenou terminologií tj. "očekávaným názvem" jsou petrolejové (olejové, plynové) lampy i svícny zdroje světla. Neuděláte chybu, pokud i petrolejku označíte jako svítidlo, ale je to zavádějící. Běžná terminologie (viz. Světlo (technický časopis))se přiklání spíše k tomu, že pod svítidlem se rozumí technické zařízení k osvětlování, ve kterém je zdrojem energie elektrický proud. Přenosný zdroj světla, napájený z akumulátorů nebo baterií se nejčastěji označuje jako svítilna. Ale zase, existuje přenosná verze petrolejové lampy, kterou lze také označit jako svítilnu. Od toho také máme na Wikipedii univerzální kategorii "Zdroje světla", do které jsou tato zařízení zařazena. Pozor! Neplést s pojmem světelné zdroje, který už je specializovanější a vztahuje se ke konkrétní žárovce, zářivce … Pokud si chcete pohrát a máte k dispozici věrohodné zdroje, můžete vytvořit zastřešující článek, přenést na něj název "Svítidlo" a současný článek přejmenovat například na "Elektrické svítidlo". Já to považuji za zbytečné. Jinak doporučuji vyčkat na nové vydání zásadní knihy prof. Habela "Světelná technika a osvětlování", která by už konečně na podzim měla vyjít. Leotard (diskuse) 18. 5. 2012, 09:25 (UTC)

OK, děkuji za odpověď. Já ty standardy neznám, proto se ptám. Chtělo by to nějaké reference. --egg 21. 5. 2012, 09:15 (UTC)

Kvalitní a aktuální referencí bude ta kniha "Světelná technika a osvětlování", která bude obsahovat i odkazy na platné ČSN. Bohužel zatím je nejaktuálnější referencí kniha z roku 1999 uvedená v článku. Ta ovšem není právě aktuální. Aktuální informace jsou spíš v časopise Světlo (který je volně dostupný na netu). Jenže ten čtou jen specialisti, pro ostatní "obyčejné" lidi to není příliš stravitelné. Ale můžete zkusit: www.odbornecasopisy.cz Leotard (diskuse) 21. 5. 2012, 10:14 (UTC)

Konstrukční podrobnosti[editovat zdroj]

Chtělo by to doplnit konstrukční podrobnosti: například sloupy veřejného osvětlení mohou být buď s paticemi, nebo bez. Podle toho se liší i způsob elektroinstalace. Patice jsou z různých materiálů (zmínit v článku), s dvířky nebo bez... Také doplnit odkazy na IT stránky, kde jsou nějaké podrobnosti o konstrukci, zásadách usměrňování světelného toku... Já, coby neodborník, bych to zatím doplňovat nechtěl, abych nezanesl desinformaci. Budu vděčný, pokud mě někdo vyslyší a informaci na úrovni doplní. --Kusurija (diskuse) 5. 2. 2013, 06:31 (UTC)

Už dávno se chystám na poptávané rozšíření. Ale: nejsou lidi. Navíc si myslím, že by to chtělo už rovnou samostatné články odkazované z tohoto zastřešujícího článku. Myslím, že ty úplně nejzákladnější informace, např. o paticích už jsem přidal. Slibuji ale, že až na letošním Ampéru (to je elektrotechnická výstava) nafotím nějaké obrázky, tak to rozšíření dotáhnu do konce. Jestliže ale máte nápady a chuť, doplňte sám. Na odladění desinformací si čas rád najdu. --Leotard (diskuse) 5. 2. 2013, 06:48 (UTC)
Přidal jsem nějakou odbornou literaturu k osvětlování, je tam něco málo i o svítidlech. V Praze jsou tyto knížky dostupné v Národní technické knihovně v Dejvicích. Předpokládám, že i v dalších knihovnách, ale netestoval jsem, NTK je moje oblíbená knihovna. --Leotard (diskuse) 5. 2. 2013, 12:41 (UTC)