Diskuse:Stavová veličina

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vážený autore článku,

nechtěl bych Vás ve Vašem usilování otrávit, ale měl bych nějaké návrhy na doplnění. Je čistě na Vás, zda je budete akceptovat či nikoli.

Předně nepovažuji za správné tvrzení, že stavová veličina popisuje stav pouze termodynamického systému. Dle mého názoru to může být stav jakéhokoli fyzikálního systému. Jako příklad lze namátkou uvést sytost odstínu vybarvení nějaké látky, tedy třeba tkaniny. Posuzováním zmíněné sytosti se zabývá systém řízení jakosti a normalizace, a to pomocí tzv. etalonů šedé stupnice. Takových příkladů by mohla být rozsáhlá řada. Za zmínku snad stojí také binární kódování, používané prostřednictvím dvojúčinné stavové funkce binárních kódů (bitů) k modulaci datového signálu, které řazeny do kódových slov (bajtů)jsou vstupními údaji do procesoru počítače.

Dále bych měl připomínku ke zde zminěné stavové funkci dané, posuzované soustavy. Nebylo by od věci v souvislosti s touto stavovou funkcí zmínit stránku kvalitativní, neboli jakostní, jinak řečeno intenzivní. A také stránku kvantitativní, neboli množstevní, jinak tedy extenzivní, vyjádřené počtem možných funkčních stavů. Těmito otázkami se zabývali i němečtí filozofové, konkrétně Locke (1632 - 1704), a zejména Kant (1724 - 1804), jejichž názory se poněkud lišili. Což zde zmiňuji proto, že vševědce Leibnize (1646 - 1716), který usiloval, avšak neúspěšně, o sestrojení počítače na bázi dvojkové číselné soustavy místních hodnot, mohl názorově ovlivnit například Locke, ale nikoli Kant, který žil později.

Konečně nebude snad od věci má poznámka k Vámi zmíněnému nezabýváním se způsobem přechodu mezi tím nebo oním funkčním stavem systému. Domnívám se, že tato situace neplatí u všech případů. Avšak nikoli proto, že by to nebylo žádoucí nebo potřebně. Ale jen u těch případů, kde dosud vývoj techniky neumožnil takové přechody fyzikálních stavů racionálně řídit a měřit (viz kvantová fyzika). Kde nezbývá než pouze konstatovat konečně výsledky stavů. Pro takovéto případy byl zaveden pojem pozorovatelné veličiny. Váš --Klubera 7. 3. 2011, 17:15 (UTC)