Diskuse:Standardní česká transkripce čínštiny

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele 210.74.131.204

"Výhodou Švarného přepisu je, že umožňuje běžnému českému čtenáři bez zvláštních znalostí vyslovit čínský výraz podobně, jako zní čínsky." Nevhodna formulace. Po precteni ceske transkripce ceskym rodilym mluvcim mu rodily mluvci v cinstine nebude rozumet. Podobne to zni pro lidi, co nemluvi cinsky, coz ale neni vyhoda, to je irelevantni, nikomu to k nicemu neni. Naopak neni zduraznena masivni nevyhoda ceske transkripce, tj. jeji nepouzitelnost pro dalsi vyhledavani, zejmena u mistopisu a jmen, pripadne absence online nastroju na primy prevod transkripce do znaku. Pinyin je mimo jine standardni soucasti vyuky v cinskych zakladnich skolach, takze sam o sobe muze v psane forme slouzit jako dorozumivaci kod s cinskym mluvcim.

Jinak receno, pokud mate informaci o Cine a jste v Cine, komunikujete s cinanem, ci potrebujete ji pouzit k dohledani dalsich informaci - je Vam znalost informace v ceske transkripci k nicemu a stejne ji musite prevest do pinyinu. Ceska transkripce nema zadnou vyhodu oproti pinyinu. Transkripce nenese dost informace na to, aby z textu clovek co nemluvi cinsky rekonstruoval jeho fonetickou podobu a na nic jineho neni. Naopak, zatimco u pinyinu lze pomerne jednoduse dohledat fonetickou podobu, u cestiny to nelze a pokud nekdo chce precist, stejne musi prvni prevest do pinyinu, pak zjistit, jak se cte pinyin a az pote vyslovit. Navic vnesla znacny chaos do cinskych slov na ceskem internetu.

Navic esteticka podoba je otresna, cinstina nezna nic jako ceske "ch" ktere ceska transkripce pouziva na prepis "h" z pinyinu.

--210.74.131.204 6. 4. 2018, 08:27 (CEST)Odpovědět

Naprosty souhlas s prispevkem vyse, ale je treba si uvedomit ze pan Svarny na jeho transkripci pracoval pred 60 az 70 lety a tehdy nemel takove moznosti jako my dnes. Stejne tak nevim, ze by o te transkripci nekdy tvrdil co o ni tvrdi tihle experti dneska. Chudak se asi obraci v hrobe, ze vytvoril neco ve sve dobe velice uzitecneho a dnes to takto jeho nasledovnici obratili, a spise to skodi. -- Tento komentář byl přidán 6. 7. 2022, 9:22 (CEST)