Diskuse:Střední délka života

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Jan Kovář BK v tématu „Lenost

Pozor na interpretace[editovat zdroj]

Například studie o zkracování věku sledováním TV [1] (zdrojem "Television viewing time and reduced life expectancy: a life table analysis" je vědecký sportovní časopis [2]) tvrdí souvislost s poklesem věku. Ovšem závěr "TV viewing time may be associated with a loss of life that is comparable to other major chronic disease risk factors such as physical inactivity and obesity." by se měl vnímat tak, že sledování TV je korelováno s poklesem délky života. Tedy, že není známo, co je příčina a co následek. Také to může být tak, že nemocní (a staří) lidé (tj. pravděpodobněji více umírající - korelováno s nemocemi apod.) více pasivně koukají na TV (v Austrálii důchodci 2x více než mladí [3], ale nikdo neudělal studii, jaký má např. vliv (sedavé) čtení (kterému se tam staří věnují několikrát více)), což dá daný výsledek. Napovídá tomu i to, že (podle oné studie) se délka života zkracuje o 1,8 roku a (méně umírajícím) ženám jen o 1,5 roku, přestože se ženy dívají stejně nebo více na TV (v USA více pro všechny věkové kategorie [4]). Jaký pak by byl mechanismus, že ženám škodí TV méně?. (Argument, že ženy žijí zdravěji, měl být eliminován referenční skupinou, a pokud ne, tak je studie neakceptovatelná) Navíc ona Australská studie uvádí očekávanou délku života od 'narození' (tj. při zhruba 2011-76=1935) a neuvažuje zavedení TV v roce 1956.

Zmínka o prodloužení věku cvičením (pocházející z "Minimum amount of physical activity for reduced mortality and extended life expectancy: a prospective cohort study" [5]) se opět od počátku snaží dokázat to, co vyjde v závěrech. Ovšem se redukuje potřebné cvičení z 150min za týden na 90min doporučení. Přesto může jít o něco podobného jako v předchozím případě (tentokrát na Tajwanu). Nejvyšší skok je mezi 0min a 15min (risk +17% - (-14%) = 31%). Zlepšení pro 30min je pouze o další 4%. Proč však je studie dělána s tak malým rozlišením času? (přidáním např. 5min a 10min za den) Navíc je vidět, že průměr (0% absolutně) a tedy i největší váha (nejčastější případ) je mezi 0min a 15min (takže by doporučení mohlo být ještě nižší - třeba ani ne 10min aktivity za den). Přesto ale není rozlišeno (zohledněno), zda jsou neaktivní lidé (ve své statistické skupině) dobrovolně nebo si jakkoli cvičit nemohou dovolit jako důsledek nemoci (třeba i neodhalené) apod. 195.113.87.138 17. 8. 2011, 09:07 (UTC)

Lenost[editovat zdroj]

Přeneseno z diskuse uživatele:

Smazal jsem větu v závorce: "(lenost či nižší bazální metabolický výdej totiž věk prodlužuje)" Neboť v případě lenosti jsou použity nevěrohodné zdroje v případě lenosti zdroj http://www.dailysquib.co.uk/sci_tech/1503-scientific-study-reveals-lazy-people-live-longer.html odkazuje na článek švédského profesora, který existuje, ale článek nikoliv. Druhý zdrojhttp://www.banchanida.com/brain/lazinesscuresbraincells.html je nevěrohodný. Odkazuje se na existující knihu, která není vědeckou prací. Informace, že: "nižší bazální metabolický výdej totiž věk prodlužuje" je podpořena věrohodným zdrojemhttp://physrev.physiology.org/content/87/4/1175.full, který se zabývá porovnáním velikosti živočicha (savce) a jeho průměrnou délkou života. Jako poslední bod (dle důležitosti) se v Závěru práce píše: "...also suggested it may be an explanation for the exceptional longevity of our own species, Homo sapiens." Což v překladu znamená: "...(práce) naznačuje, že to může být vysvětlení výjimečné dlouhověkosti našeho druhu, Homo sapiens." Práce tedy netvrdí a nepokouší se dokázat, pouze navrhuje (další směr zkoumání). -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Arnost01 (diskuse)

Konec přenesené části. --Jan KovářBK (diskuse) 9. 5. 2017, 00:50 (CEST)Odpovědět