Diskuse:Státní znaky Československa

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele InternetArchiveBot v tématu „Externí odkazy či reference byly změněny (srpen 2018)

Dobrý den, už delší dobu vím, že je ta zdejší podoba státních znaků první Československé republiky nesprávná. Jedná se o zobrazení lva v malém znaku, který je následně použit i v obou dalších znacích. Zatím jsem neměl potřebu na to upozorňovat, i když wiki používá jako zdroj hodně lidí a následně se pak taková chyba šíří po internetu. Včera jsem si ale všimnul, že podobu zdejšího malého znaku ČSR použila FAČR na nějaké replice dresu. Jedná se sice o fatální neschopnost a neznalost lidí z fotbalové asociace, ale myslím, že by se to tu mělo opravit.

Všechny tři znaky měly standardizovanou podobu a je z historického hlediska velká chyba, pokud se dnes šíří prostřednictvím wiki jejich zdeformovaný paskvil. Obzvlášť, když se jedná o tak esteticky povedené dílo. Nejsem wikipedista a z toho důvodu se mi do toho nechce zasahovat. Byl bych rád, kdyby to někdo opravil. Nejlépe sám autor, který by tímto učinil pokání. :-) Pokud se tak v dohledné době nestane, udělám to sám.

Zde přikládám jako příklad odkaz na web, kde je podoba státních znaků ČSR správná: http://www.kronikar.estranky.cz/clanky/deje-se/historie-prezidentskych-voleb.html

S pozdravem 178.248.249.175Paya

Dobrý den, jsou ty zdejší znaky nesprávné (pak prosím uveďte, co je špatně) nebo jen neestetické? --Jvs 9. 10. 2015, 10:29 (CEST)Odpovědět
Jedná se o podobu lva na malém státním znaku ČSR (1918-1938, 1945-1960), který je následně použit ve středním a velkém znaku ČSR (1918-1938) a znaku druhé republiky (1938-1939). Lev má stát na obou nohách, má mít jiné ocasy, atd. Celkově by měl vypadat odlišně a i slovenský znak na hrudi lva má mít jiný tvar. Jak už jsem psal, tehdy se používala standardizovaná podoba všech tří znaků, proto nebyla možná jejich variabilita. Stačí se podívat např. na nějaký úřední doklad (třeba pas) z tehdejší doby, pokud ho někdo zdědil po prarodičích.
Vím, jak asi k omylu došlo. Autor při tvorbě znaku použil pravého lva z velkého státního znaku (1918-1938), který je nakročen na lipové ratolesti a měl odlišný vzhled než lev uvnitř malého státního znaku.
Zde přikládám ještě jeden odkaz, kde jsou všechny tři verze správně. Dalo by se diskutovat o barvě, nicméně podoba je správná.
http://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/historie-minulych-vlad/historie-statniho-znaku/statni-znak-ceske-republiky--jeho-predchudci-a-soucasna-podoba-43755/
Děkuji za pozornost. Účelem mého příspěvku není vyvolávat kontroverze, ale dobrat se správné podobě znaků, protože, jak už jsem zmínil, wiki používá jako zdroj dost lidí včetně "expertů" z FAČR.
178.248.249.175Paya
Máte zřejmě pravdu (vzhledem k odkazu na stránky české vlády). Zde nezbývá, než říci – editujte s odvahou, protože autor znaku byl kromě Commons kdysi dáno aktivní jen na polské Wikipedii ([1]) a také vkladatel obrázku na Commons je už dlouho neaktivní ([2]). --Vlout (diskuse) 9. 10. 2015, 20:20 (CEST)Odpovědět

Externí odkazy či reference byly změněny (srpen 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 2 externí odkazy či reference na stránce Státní znaky Československa. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 22. 8. 2018, 07:38 (CEST)Odpovědět