Diskuse:Spinning

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Žádost majitele ochranné známky[editovat zdroj]

Do Wikimedia ČR přišel dopis, v němž právní zástupce majitele ochranné známky "SPINNING" píše, že podoba hesla vyvolává dojem, že výraz je obecným označením pro cvičení na rotopedu, a žádá sdružení, aby označení opatřila údajem, že se jedná o zapsanou ochrannou známku (což zřejmě podle zákona požadovat může, pokud reprodukce známky vyvolává dojem, že se jedná o druhový název zboží či služeb). Předpokládám, že zmínka v oddíle "Indoor cycling versus spinning" není považována za dostatečně výraznou. Vzhledem k tomu že WMČR nad obsahem Wikipedie nemá autoritu bych rád přítomné wikipedisty poprosil aby žádost právního zástupce vzali v úvahu a případně heslo upravili do podoby která nebude majitele ochranné známky dráždit. --Petr Novák (che) coby předseda Wikimedia ČR, 18. 3. 2010, 02:16 (UTC)

Upřesnění stavu[editovat zdroj]

Slovo "spinning" je považováno za druhové označení nejen mezinárodní a evropskou organizací duševního vlastnictví - WIPO a OHIM, živnostenskými úřady, širokou veřejností i denním tiskem, ale i Úřadem průmyslového vlastnictví, který odmítá známku zapsat, takže je již neuvěřitelných 10 let stále nezapsaná ve stádiu pouhého zveřejnění přes veškeré snahy Mad Dogg Athletic, Inc.

Z výše uvedeného je tedy zřejmé, že označení „spinning“ je v Česku druhovým označením sportovní aktivity a nebyl by správný postup, aby byla slova „spinning“ či „spinner“ odstraněna ze všech publikací, nebo uvedena s označením ®. Důsledky ústupku vůči společnosti Mad Dogg Athletics, Inc. mohou nabýt nedozírných následků.

V současné době firma Mad Dogg Athletics, Inc. povede soudní spory, ve kterých ji hrozí vymazání jejich známek z OHIM ve Španělské Alicante a pokus o ovlivnění užívání slova spin v průběhovém tvaru na české Wikipedii má sloužit jen jako důkaz ve prospěch Mad Dogg Athletics, Inc. v nadcházejícím sporu, kde bude způsob současného používání a chápání slova "spinning" širokou veřejností hlavním předmětem zkoumání.

Doporučuji Wikipedistům zůstat nestrannými, neměnit stav na základě momentálních žádostí Mad Dogg Athletics, Inc. a spíše doplnit heslo odstavcem o nejasnosti použití a počkat na výsledky soudních sporů. Elixon 20. 1. 2012, 15:59 (UTC)

Odstavec "Indoor cycling versus spining" jsem v roce 2006 napsal ja. Cas od casu to nekdo smazal. Systematicky ta kapitolka zacala mizet pred rokem. Co s tim? Je mi to jedno. --Jx (diskuse) 18. 12. 2012, 16:57 (UTC)
Koukal jsem se, jak to řeší Anglická verze, kde prostě a jednoduše považují spinning za synonymum "indoor cycling" ("Indoor cycling or spinning, a form of high-intensity exercise using a stationary exercise bicycle" [1]) a všude pravidelně mažou odkazy na Mad Dogg Athletics[2]. Ovšem tohle řešení asi určitě rozlítí výše citovaného právního zástupce Mad Dogg Athletics. Článek už samozřejmě vykazuje manipulace (velké "S" apod. jak doporučuje ve svých licenčních podmínkách Mad Dogg Athletics), což vidím jako problém a pokus o zneužití Wikipedie americkou firmou při soudním sporu s českými provozovateli spinningu, kteří neplatí licenční poplatky... což mě dost trápí, ale taky nevím, co s tím. --Elixon (diskuse) 18. 12. 2012, 17:30 (UTC)

Zpochybnění neutrality[editovat zdroj]

V současné době je slovní ochranná registrovaná známka SPINNING v řízení o zrušení[3] z důvodu zdruhovělosti. V případě zrušení známky tím pádem budou některá fakta v článku uvedená oficiálně zneplatněna, kupříkladu hned první věta: "Spinning je skupinové cvičení na stacionárním kole, provozované s hudbou podle metodiky firmy Mad Dogg Athletics Inc."

Stejně tak by se muselo změnit celé vyznění článku, které nyní silně propaguje firmu Mad Dogg Athletics ve spojení s generickým slovem "spinning".

Elixon (diskuse) 17. 11. 2012, 20:34 (UTC)

Odstranil jsem mnou vloženou NPOV šablonu, protože mé výhrady k faktu, že článek v původním znění byl jen marketingovým materiálem společnosti Mad Dogg Athletics nepovažuji již více za aktuální. --Elixon (diskuse) 20. 10. 2013, 22:16 (UTC)

Náprava neutrality[editovat zdroj]

Že „spinning je skupinové cvičení na stacionárním kole“ je všeobecně známá skutečnost, která je navíc podložena různými výkladovými slovníky a dalšími archivními materiály. Není tedy potřeba větu odstraňovat, ale jen náležitě upravit. Aby významově byla v pořádku, postačí upravit především tu druhou část, kde se uvádí, že spinning je provozován dle metodiky určitého /konkrétního/ subjektu. Toto tvrzení není zcela pravda, neboť je provozován dle metodiky, ale různých subjektů. Taktéž není nutností čekat, jak dopadne řízení o zrušení registrované známky. Wikipedie by neměla být používána pro komerční účely jedince. Spinning jako obecné slovo se používalo v souvislosti s cyklistikou již s prvním cyklistickým kolem a existuje o tom velké množství důkazů. Navíc se tato aktivita stále vyvíjí a dnes není ani pravdou, že se musí nutně jednat o skupinové cvičení. Dneska lze totiž spinning provozovat na stacionárním kole z pohodlí domova a bez přítomnosti instruktora. Když už bychom měli být přesní, tak i společnost Mad Dogg Athletics, Inc. v zahraničí propaguje prodej kol jednotlivcům a domů nebo kola nabízí pro děti, takže i oni by měli svou definici skupinového cvičení ve svém zájmu aktuálně upravit.
Takže to, co bylo před několika lety naeditováno na Wikipedii a zaneseno do výkladových slovníků, dnes již nemusí být pravdou. Tato sportovní aktivita se stále modernizuje, inovuje a stejně tak, se přizpůsobuje i název (např. aquaspinning). Stačí tedy text upravit správně a aktualizovat stávající. --Spinning4health 13. 5. 2013, 23:15 (UTC)

Ochranná známka SPINNING právě zrušena[editovat zdroj]

Myslím, že informace, že komunitární ochranná známka společenství SPINNING byla zrušena se zpětnou platností od roku 2012 ukončí všechny diskuze. Důvodem zrušení známky bylo přímo zdruhovění na území České Republiky. Tečka.

Více informací: http://www.gofitness.cz/spinning-ochr-znamka-zrusena

--82.208.30.26 23. 7. 2014, 18:07 (UTC)

Náš patentový úřad rovněž rozhodl: http://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/chteli-spinning-jenom-pro-sebe-americane-v-cesku-neuspeli/r~77d4cb367b8c11e4a10c0025900fea04/

A asi by bylo dobré vyhodit z článku všechna ta (R), působí to trapně.

Velmi podstatná skutečnost ke "spinningu"[editovat zdroj]

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO ÚŘADU EUIPO

    Rozhodnutím odvolacího senátu OHIM /EUIPO ze dne 21.7.2016 bylo potvrzeno rozhodnutí o zrušení ochranné známky Společenství č. 175117 "SPINNING" americké společnosti Mad Dogg Athletics, Inc., pro výrobky a služby ve třídě 41 "cvičební trénink" a ve třídě 28 pro "cvičební nářadí". 
    Z odůvodnění rozhodnutí vyplývá, že obě instance OHIM mají shodně za to, že pojem "spinning" v podstatné části EU zdruhověl, a označení tak musí být vymazáno z rejstříku ochranných známek, a to zpětně k datu 7.2.2012 !!! 

Proti rozhodnutí EUIPO může americká společnost podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku.


ROZHODNUTÍ ČESKÉHO ÚŘADU PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ

    Taktéž rozhodnutím předsedy českého Úřadu průmyslového vlastnictví č. sp. O-179461 ze dne 13.10.2015 bylo rozhodnuto o definitivním zamítnutí přihlášky slovní ochranné známky zn. sp. O-179461 ze dne 2.5.2002 společnosti Mad Dogg Athletics Inc. pro území České republiky ve znění "SPINNING", pro široký okruh výrobků a služeb. Z tohoto odůvodnění rozhodnutí vyplývá, že obě instance českého ÚPV * mají shodně za to, že pojem "spinning" na území ČR zdruhověl, respektive zde nikdy jako brand ani vnímán nebyl, a označení je tak absolutně neschopné zápisu. Proti tomuto rozhodnutí se není možné dále odvolat a nabylo právní moci ke dni 13.10.2015. Proti rozhodnutí předsedy Úřadu podala americká společnost žalobu.
  • /* V listopadu 2014 český ÚPV vydal po 12ti letech náročného řízení rozhodnutí o zamítnutí národní přihlášky ochranné známky slovní ve znění „spinning“ /zn. sp. O-179461 ze dne 2.5.2002/, a to v celém rozsahu, jejímž přihlašovatelem je americká společnost Mad Dogg Athletics, Inc, Venice, California, Spojené státy americké. Proti tomuto rozhodnutí byl přihlašovatelem podán rozklad dne 5.12.2014, který následně po přezkoumání byl dne 13.10.2015 předsedou ÚPV zamítnut a odvolacím orgánem rozhodnutí o zamítnutí přihlášky z roku 2002 potvrzeno.
    Český Úřad průmyslového vlastnictví své rozhodnutí odůvodnil na několika desítkách stran precizně zpracovaného vyjádření, které promítá důsledně rozborované období 12 let a tímto český Úřad podpořil také svá dřívější Rozhodnutí z roku 2002-2003, ve kterých shledal absenci rozlišovací způsobilosti k označení „spinning“ např.: Rozhodnutí ze dne 14. 10. 2003, zn. sp. O-173445 „SPINNING & FITNESS“, čj. 18460/2003; Rozhodnutí ze dne 14. 10. 2003, zn. sp. O-173446 „SPINNING“, čj. 18458/2003; Rozhodnutí ze dne 14. 10. 2003, zn. sp. O-173531 „SPINNING“, čj. 18459/2003; Rozhodnutí ze dne 2. 8. 2002, zn. sp. O-173032 „SPINNING“, zamítnutí přihlášky).

Slovo „spinning“ není užíváno jako druhový výraz pouze českou spotřebitelskou veřejností, ale i evropskou, jak v minulosti opakovaně vyjádřil ve svých rozhodnutích také Evropský úřad průmyslového vlastnictví OHIM ve španělském Alicante (OHIM č. 2090/2001 ze dne 31.8.2001 – přihláška ochranné známky č. 336404 „SPIN-BIKING“; OHIM č. 2088/2001 ze dne 31. 8. 2001 – přihláška ochranné známky č. 336347 „SPIN-BIKE“).

(Spinning4health 20. 9. 2016, 10:09 (CEST))