Diskuse:Směrodatná odchylka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pri uprave clanku jsem narazil na to, ze jednou je 1/n a podruhe zase 1/(n-1). Pochopil jsem, ze rozdil je ve sluvku "vyberovy", ale nepochopil jsem, proc. Bylo by k tomu nejake vysvetleni? --Jx 21:59, 2. 4. 2007 (UTC)

Směrodatná odchylka[editovat zdroj]

Můj názor je, že směrodatná odchylka je kvadratickým průměrem odchylek hodnot znaku od jejich aritmetického průměru, tudíž ve jmenovateli by měl být rozsah souboru . Myslím si, že pod pojmem směrodatná odchylka bude každý hledat směrodatnou odchylku podle této definice. Ostatně je tomu tak i v anglické mutaci Wikipedie. Odpověď na předešlý příspěvek hledejte tamtéž. --N0rT0n 11:35, 15. 4. 2007 (UTC)

fakticky je to tak, že směrodatná odchylka sigma je intuitivní, a proto se častěji používá, zato výběrová s má lepší vlastnosti z hlediska přesnosti, proto by se měla používat (odhad pomocí výběrové je nestranný, kdežto pomocí sigmy jen asymptoticky nestranný - tj až v limitě...) viz např. skripta http://wikiskripta.fjfi.cvut.cz/wiki/images/latexdoc/01PRA1/01PRA1_34fe0da8.pdf

Variační koeficient a příklad[editovat zdroj]

  • U variačního koeficientu není jasné, co je to sx. Je to totéž co s? Nebo je to σ?
  • Zoufale chybí nějaký konkrétní příklad, na kterém by se vše lépe vysvětlilo.

--Paulus (diskuse) 15. 8. 2012, 16:25 (UTC)

Obrázek[editovat zdroj]

Obrázek je dost nevhodný, protože každý vidí, že průměrná hodnota červené části není tam, kde je na obrázku vyznačená, ale že má být víc vlevo.