Diskuse:Skalka (hrad a zámek ve Vlastislavi)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hradiště, o němž píše wikipedista CS, leží asi 1 km severozápadně. Na místě Skalky žádné nebylo. Rovněž tam nebyl žádný tajný archiv StB (to tvrzení by bylo třeba doložit), nýbrž písemnosti podniků z bývalého Severočeského kraje. Pomáhal jsem ten archiv vyklízet. Gortyna 2. 1. 2012, 07:50 (UTC)

Díky za upřesnění! To je skvělé. Dovolil bych si zeptat se, jestli nevíte o nějakém zdroji informací k tomu slovanskému hradišti?
S těmi odkazy na archiv StB jsem taky váhal. Zdrojem byly v tomto případě webové stránky: www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Zamek-Skalka.aspx, www.castles.cz/zamek-skalka-u-vlastislavi/, kde nejsou uvedeny další zdroje, ani datování. Rezervovaný postoj je tedy na místě. Zajímavá je v této souvislosti blízkost Logistického centra Ministerstva vnitra. Na jednu stranu to nemusí být náhoda a mohlo by to naznačovat, že by na onom tvrzení by mohlo být něco pravdy, na druhou stranu tu zase mohlo dojít k záměně obou objektů. Při uváděné osobní zkušenosti je současná formulace určitě namístě. --CS 2. 1. 2012, 13:12 (UTC)
O hradišti publikoval rozsáhlou studii Z. Váňa, Vlastislav, výsledky výzkumu slovanského hradiště v letech 1953-1955 a 1957-1960, Památky archeologické 59, 1968, s. 5-192. Hradiště je na poli nad vsí, po orbě se tam nacházejí mraky střepů. Pokud jde o estébáky: Nemůžu vyloučit, že tam něco bylo v 50. letech, ale těžko seženeme ověření. Dělám v okresním archivu v Lounech a začátkem 90. let jsme Skalku pomáhali kolegům z litoměřického SOA ten depozitář vyklízet a stěhovat do Mostu. Byly tam skoro samé účetní knihy ze severočeských podniků. Do veřejných státních oblastních archivů se písemnosti represivních složek nikdy neukládaly, ty byly pod pokličkou v Archivu ministerstva vnitra. Srdečně zdraví Gortyna 2. 1. 2012, 15:00 (UTC)