Diskuse:Siněvir (národní přírodní park)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Alona Vasylieva v tématu „Návrhy na vylepšení hesla

Návrhy na vylepšení hesla[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji za sepsání hesla, níže připojuji návrhy na vylepšení hesla.

  • V první řadě bych se zaměřil na přepracování úvodu. Ten by měl obsahovat ve zkratce základní informace obsažené v celém hesle a současně by měl mít nějakou logickou strukturu. Když si úvod přečtete, tady je popsáno kde a co to je a proč je to chráněno a následně je tam informace o jezeře. Ta přitom do toho prvního odstavce logicky ne příliš zapadá. Zkuste se tak nad úvodem ještě jednou zamyslet.
  • Když si přečtete sekci lokalita, vůbec se nedozvíte, že je území na Ukrajině. Bylo by dobré to tam dopsat, současně i trochu rozvést větu "zahrnuje typickou krajinu". Pro čtenáře, kteří oblast neznají, je těžké si pod tímto cokoliv představit. Jsou tam např. pastviny, lesy, atd.?
  • Historie - tato část je extrémně krátká. Vůbec se z ní nedozvíme, jak bylo území využíváno před tím, než bylo vyhlášeno za rezervaci. Taktéž se nedozvíme, jestli je to oblast zasažená činností člověka či nikoliv. Taktéž se nedozvíme kdo území nechal vyhlásit a proč. Dále věta "...Pak se ukázalo, že rezervace nesplňuje rostoucí potřeby obyvatelstva,..." je při čtení dost zvláštní. Ochrana přírody se většinou provádí k uspokojení potřeb přírody - tedy např. přehlášení z rezervace na národní přírodní park se dělá proto, aby se zvýšil stupeň ochrany přírody, nikoliv kvůli lidem. Tu větu by tak bylo potřeba buď rozvést, nebo přepsat. Nicméně celkově by si sekce historie zasloužila značné rozšíření.
  • Sekce přírodní poměry - první tři odstavce jsou beze zdroje, což je špatně. Každý odstavec by měl mít uvedený zdroj/zdroje, ze kterých text vycházel.
  • věta "jeho plocha kolísá" by stála za rozvedení. Není totiž z textu jasné, o jak moc významný jev se jedná (tedy jak moc se plocha v průběhu roku mění)
  • věta "Další jezero Ozirce o ploše 1,2 ha a hloubce 9,5 m má zajímavé specifické složení flory" - čím je zajímavé? Bylo by vhodné to rozvést.
  • Sekce flora bez referencí, není tak zřejmé, odkud jednotlivá tvrzení pocházejí.
  • "Dominantními jsou v národním parku lesy. Přestože exploatace lesů začala už dávno, na značných plochách zůstala zachována původní nebo původně blízká rostlinná společenstva. V národním přírodním parku Siněvir se nachází 4 vegetační stupně: bukový, smrkojedlobukový, jedlobukový, smrkový, klečový." - bylo by tedy vhodné rozepsat, které druhy stromů jsou v parku zastoupeny a nezaměřovat popis fauny jen z pohledu rostliny.
  • Jelikož se jedná o staré lesy, zcela určitě budou bohaté na houby. Pokusil bych se tak podívat do zdrojů, jestli není na lokalitě popsána mykologie
  • Fauna - opět chybí zdroje. Současně zcela chybí popis bezobratlých, kteří zde budou zajisté hojní. Přiznám se současně, že u národního parku bych čekal i větší popis ptactva i dalších skupin - s ohledem na rozlohu území totiž bude výskyt zvířat mnohem bohatší, než současná podoba článku naznačuje.
  • "silným větrem na ploše více než 400 000 m3" - plocha by měla být v metrech čtverečních, nikoliv v krychlových. Není tak zřejmé, co toto číslo uvádí.
  • ze sekce ochrana není příliš zřejmé, jakým problémům území v současnosti čelí (očekával bych např. problémy s nelegální těžbou...).

Po přečtení hesla mi tak přijde, že máte pěkně nakročeno, ale heslo si bude vyžadovat ještě dost práce k tomu, aby bylo hotové. Je to dost způsobeno i tím, že se jedná o národní přírodní park, tedy značně významnou památku. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 26. 12. 2018, 14:49 (CET)Odpovědět

Dobrý den! Děkuji za poznámky, snažila jsem se vylepšit heslo a doplnit maximálně informace, které jsem byla schopna najít. Ale současně hodně důležitých informací na internetu chybí, tak jsem se snažila komunikovat s pracovníky parku aby mi prostřednictvím mailů poskytly víc informací, ale žádnou odpověď jsem bohužel nedostala. Jinak stejně doufám že už je to lepší. S přáním hezkého dne Alona Vasylieva (diskuse) 3. 1. 2019, 13:46 (CET)Odpovědět